Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Minőségi vonzerő Gyulán – Magyarország legzöldebb fürdője a Gyulai Várfürdő és az AquaPalota

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Várfürdő Kft. • HÍREK • 2013. december 23. 19:00
Minőségi vonzerő Gyulán – Magyarország legzöldebb fürdője a Gyulai Várfürdő és az AquaPalota
Természetvédelmi területen fekvő fürdőnket egyedülálló, gyönyörű környezet, nagy kiterjedésű zöldfelületek övezik
Keszeli Hajnalka, a várfürdő értékesítési és marketingigazgatója és Boros László Attila ügyvezető igazgató. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Méltán lehetünk büszkék arra, hogy a Gyulai Várfürdő – és azon belül az AquaPalota – az ország legzöldebb fürdője. Természetvédelmi területen fekvő fürdőnket egyedülálló, gyönyörű környezet, nagy kiterjedésű zöldfelületek övezik. Ezt az értéket tartja szem előtt a Gyulai Várfürdő „zöld koncepciója”, vagyis környezettudatos tervezésre és üzemeltetésre való törekvése.

Az AquaPalota tervezésnél a minőség mellett alapvető szempont volt, hogy gazdaságilag és környezetileg is fenntartható módon lehessen üzemeltetni az új létesítményt. A gazdaságos üzemeltetés érdekében az épület energiaellátását igyekeztek minél jobban függetleníteni a klasszikus fosszilis energiahordozóktól. Noha a létesítményben a vezetékes földgázellátás is rendelkezésre áll, elsősorban környezetbarát módon, megújuló energia felhasználásával üzemeltetik azt. Ezt szolgálja az épület kiváló hőszigetelése, illetve tájolása is, hiszen a sok üvegfelületnek köszönhetően a létesítményt körbejárja a nap.

 

Kiemelt cél volt a fenntartható üzemeltetés

A projekt keretében egy 1500 méteres új termálkutat és egy 195 méteres hideg vizes kutat is fúrtak. Az új termálkút nem csak a gyógyvizes medencék vízzel való ellátását szolgálja, ugyanis hőjét lefűtve, hőcserélőkön keresztül részben ezzel fűtik majd az új épületet. Ugyancsak a gazdaságos üzemeltetést segíti elő az AquaPalota hőszivattyús rendszere. A gyógyvizes medencék napközbeni, illetve nap végén történő leürítésekor a vizet nem az Élővíz-csatornába engedik, hanem a létesítmény pinceszintjén kialakított 1000 köbméteres melegvíz-tározókba. A hőszivattyús rendszerrel ezekből kinyert hővel fűtik majd az AquaPalota légterét, illetve medencéinek vízét. Szintén a hosszú távú fenntarthatósághoz járul hozzá az épület légtechnikája, a szellőzőrendszerbe ugyanis hővisszanyerő rendszereket építettek be.

 

Szaunarészleg

Az új élményfürdőben nemcsak a klasszikus zsibongó, nyüzsgő élményfürdőzésnek lehet hódolni, hiszen egy meghitt szaunarészleget is kialakítottak benne. Az AquaPalotában egy finn, egy aroma- és egy infraszaunában, valamint egy gőzkabinban hódolhatnak szenvedélyüknek a vendégek. A szaunarészleg különlegessége, hogy a merülőmedence egy teraszon kapott helyet. A szabadban pazar panorámalátványban lehet része a fürdőzőknek, hiszen a teraszról letekintve Gyula városképe tárul a szemük elé. A szaunák az AquaPalotába szóló belépőjeggyel korlátlanul használhatók, és jó hír, hogy a Castello Szaunapark szolgáltatásait ezentúl lényegesen kedvezőbb áron vehetik igénybe a szaunázni vágyó vendégek.

 

Új parkolók és kerékpártárolók

A közösségi használatú létesítmények építésekor jogszabályi kötelezettség, hogy a többlet-látogatószámhoz igazodva megfelelő számú parkolót építsenek ki. A beruházásra elnyert összegből, valamint Gyula Város Önkormányzatának önrészéből 96 új parkoló épült a Gyulai Várfürdő környékén, azaz a várkertben, a Pomucz utcán, a Halász soron és a Part utcában.

Mindezeken kívül 24 új kerékpártárolót állítottak fel a fürdő téli főbejáratánál, valamint az autóbusszal érkezők számára egy le- és felszállóhelyet alakítottak ki a nyári főbejárat közelében. Az projektben érintett új részeket teljes körűen akadálymentesítették, aminek köszönhetően a mozgáskorlátozottak mellett a hallás- és látássérültek is biztonságosan közlekedhetnek az épületben.

 

Aquapalota. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)