Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Isten lelki gyógyulást hozó ajándékai: a zene, a harmónia és a karácsony

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2013. december 15. 15:00
Isten lelki gyógyulást hozó ajándékai: a zene, a harmónia és a karácsony
A gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi koncertjének idén a gyulai református templom adott otthont
A gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi koncertjén. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Régi jó szokáshoz híven, idén is teljesen megtelt a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi koncertjén a nézőtér. A harminc éves kórus ünnepi műsorának ezúttal a református templom adott otthont. Isten házában először – Herdeló Dorottya szólóénekével – az Ó, jöjjetek hívek kezdetű XVII. századi latin himnusz, a református énekeskönyv 327. éneke csendült fel, majd Baráth Andrea lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében Sámuel első könyvéből idézett, majd a Teremtő azon ajándékait méltatta, amelyek megnyugvást, lelki gyógyulást hozhatnak az ember életébe: a zenét és a karácsonyt.

A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által szervezett ünnepi hangversenyen dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere a keresztény tartalommal megtöltött karácsony lényegét és a zene kapcsolatát hangsúlyozta köszöntőjében.

- Mivel fejezhetnénk ki legjobban szeretetünket? Mi az a művészet, amely egyszerre képes az érzelmek teljes skáláját kifejezni úgy, hogy közben közösségi élményben is részesít bennünket? Évezredek óta éneklünk együtt, hogy megosszuk egymással a lét különleges, boldog, vagy felemelő pillanatát, hogy lelkünk egy teljesen más, a mindennapoktól eltérő állapotba kerüljön, hogy felül tudjunk emelkedni azokon a körülményeken, melyek egyébként meghatározzák mindennapjainkat. A zene különösképpen illik ehhez az összetett, ezerféle tradíciót és szokást magába foglaló ünnephez, a karácsonyhoz. Vannak emberek, akik olyan különleges adottságokkal rendelkeznek, amivel a többség nem: művészi tehetséggel, mely segítségével többet tudnak elmondani a világról, mint mások. És olyan érzékenységgel, ami megkönnyíti nekik a zene által közvetített érzések átadását nekünk, hallgatóknak. Ők így ajándékoznak meg bennünket, és ez az ajándék méltó a karácsony szellemiségéhez – mondta a városvezető.

A Perlaki Attila karnagy által vezényelt Erkel Ferenc Vegyes Kar Kodály Adventi énekével folytatta koncertjét. A mű egy XVIII. századi francia misekönyvből való, amely most Kodály Zoltán átdolgozásának köszönhetően háromszólamú vegyes kari kórusműként zengett a református templom falai között.

Esterházy Pál Harmonia Caelestis művének két tétele következett, majd Wolfgang Carl Briegel Glória című szerzeménye a patetikus hatást keltő timpani (üstdobok) hangjának és élénk rézfúvósok kíséretében magyarul csendült fel, amelyet Cesar Franck Panis Angelicus (Angyali kenyér) című csodálatos himnusza, majd Adolphe Adam Szentséges éj című darabja követett.

A művekbe már a kórus vendégzenészei is bekapcsolódtak. Az előadás során hallhattuk Tokai Ágnes énekművész tisztán csilingelő orgánumát, a gyulai református gyülekezet új elektromos orgonáján Nátor Éva örvendeztette meg a közönséget, a többi instrumentum pedig a Békés megyei zenészekből álló Viharsarok Kamarazenekar közvetítésével szólalt meg.

Az Erkel Ferenc Vegyes Kar már több alkalommal lépett fel közösen a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral. Ezúttal sikeres együttműködésüknek egyik közös feladatából, Georg Friedrich Händel főművéből, a Messiás című oratóriumból hangzottak el részletek. A Charles Jennens angol költő szövegét felhasználó vallásos témájú, nagyzenekarra írt grandiózus partitúráját méltóképpen hallhattuk a gyulai kórus és a közreműködők által.  

Hagyomány már, hogy az Erkel Ferenc Vegyes Kar hölgytagjai mézeskalács-süteménnyel kedveskednek karácsonyi koncertjük közönségének. Amíg ezeket jó szívvel kiosztották, a kórus közös éneklésre invitálta a publikumot, amely során a Menyből az angyal és a Szentséges éj című karácsonyi dalok csendültek fel.

Baráth János gyulai református lelkipásztor áldással koronázta meg a Krisztus születésének ünnepi hangversenyét, amelyen ráadásként újra A. Adam Szentséges éj című darabja hangzott el, végül több percig tartó vastapssal zárult az Erkel Ferenc Vegyes Kar mintegy másfél órás hangversenye.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. december 15. 15:00
A gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi koncertjének idén a gyulai református templom adott otthont
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)