Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rockregölés és mendikálás - A harmincéves Ghymes adott ünnepi koncertet Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2013. december 11. 18:48
Rockregölés és mendikálás - A harmincéves Ghymes adott ünnepi koncertet Gyulán
A Ghymes műsorában az elmúlt három évtized 18 lemezéről hallhattunk egy csokorra valót a Gyulai Várszínház kamaratermében
A Ghymes Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Három évtizede örvendezteti meg a minőségi zene kedvelőit a felvidéki Ghymes együttes. Évek óta majd’ minden évben eljönnek városunkba, és a mostani jubileumi koncerten kiderült: harmadik alkalommal tapossák a Gyulai Várszínház színpadjának deszkáit is. Sikerük bizonyítéka, hogy Szarka Tamás és Szarka Gyula bandája újfent telt ház előtt muzsikált.

Az egy és háromnegyed órás műsorban az elmúlt három évtized 18 lemezének sikerdalaiból hallhattunk egy csokorra valót a Ghymestől, így a jubileumra megjelent 30 fényév című albumról is. A Vándorénekkel indult a program, majd a Parasztínek című rockregöléssel folytatódott a repertoár. A líraibb hangvételű Ej, de igen nagy kár című szerzemény következett, amelynek verse Weöres Sándor tollából ered. Vérpezsdítő mediterrán hangulatban az Alhambra csendült föl, majd a nem kevésbé szenvedélyes Szárnyaskezű című dal következett a zenekar egyik legmeghatározóbb, Smaragdváros című lemezéről.

A karácsonyvárás jegyében a Mendika lemezről a Szép jel című dal kerítette a hallgatót ünnepi hangulatba. A mendikálás – vagyis kántáló ünnepi köszöntés – után az örökérvényű Rege albumról a 33 című „táltosnóta” bizonyította a jelenlévőknek ősi kultúránk csodáját, és az abból táplálkozó Ghymes zenéjének máshoz nem fogható karakterét, egyediségét. A hatás nem maradhatott el: innentől kezdve már minden dal szűnni nem akaró vastapssal végződött. A buja szerelmet éltető, pajzán Boszi után a zenekar életének talán leghíresebb balladája, a Tánc a hóban csendült fel. A dal nagy része zenei, de olyannyira hátborzongatóan érzékletes és szenvedélyes, eltalált muzsika, nem csoda, hogy lúdbőrzést okoz az embernek, akárhanyadjára is hallja.

A Messzerepülő című szám után ismét a karácsonyt idézte a Menjünk mi is Betlehembe című ének, majd a Mendika lemezről a „vígságszerző” Új esztendő is elhangzott, hogy a Jóisten kegyelméből reményt hozzon az év utolsó napjaira. Egy utolsó regölés, és lement a banda a színpadról, a ráadás azonban dukált, úgyhogy a multiinstrumentalista testvérek által vezényelt nyolctagú együttes szokásához híven himnuszával, a Kézfogás című muzsikával búcsúzott hálás gyulai hallgatóságától.

 

Szarka Tamás. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. december 11. 19:12
A Ghymes műsorában az elmúlt három évtized 18 lemezéről hallhattunk egy csokorra valót a Gyulai Várszínház kamaratermében
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)