Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A további partnerségi viszony megtartását Gyula és Arad város vezetése is megerősítette a Kézfogásokon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. december 11. 16:24
A további partnerségi viszony megtartását Gyula és Arad város vezetése is megerősítette a Kézfogásokon
Egy év híján két évtizedes múltra tekint vissza a két település partneri kapcsolata
Fotó: Gyula Hírlap - Rusznyák Csaba

Rövid, de annál tartalmasabb programot kínált Gyula Város Önkormányzata ma a Kézfogások elnevezésű programra érkező aradi vendégek számára. Testvérvárosunkból több mint harmincan tették tiszteletüket városunkban. A köszöntőket követően két szekcióülésen - kultúra, turisztika, ifjúsági-, szociális és civil ügyekben - tanácskoztak a delegáltak.

Dr. Görgényi Ernő polgármester baráti szeretettel köszöntötte a résztvevőket, köztük is megkülönböztetett figyelemmel Bognár Levente és Catalin Titirigã aradi alpolgármestereket, valamint Gajda Róbert országgyűlési képviselőt és Kónya Istvánt, a megyegyűlés alelnökét.

- Sokadjára vagyunk együtt, hiszen jövőre lesz huszadik éve, hogy elindult a rendezvénysorozat. Kapcsolatunk komoly tradícióra épül, a múltban a két város szoros kapcsolatot ápolt. Az elmúlt húsz évben tovább erősödött a kapcsolat és uniós tagságunk révén még több lehetőséghez jutottunk. Kost a következő fejlesztési ciklusra kell készülnünk, hiszen a korábbi sikerek arra predesztinálnak bennünket, hogy a városok fejlesztéséhez további pályázatok szülessenek – hangzott el a gyulai polgármester beszédében, aki kiemelte a közösen lebonyolított idősügyi programot.

Bognár Levente elmondta, hogy a delegáció ezúttal is nagy szeretettel érkezett, a romániai résztvevők között régi és új arcok is felfedezhetőek. A politikus leszögezte, hogy a választások után is úgy dolgoznak, hogy az polgáraik számára gyümölcsöző legyen. Catalin Titirigã köszöntőjében annak a véleményének adott hangot, hogy az elmúlt 19 év során az aktuális városvezetők személyétől függetlenül alakított ki jó kapcsolatot a két település.

- Sok sikeres közös projektet valósítottunk meg és meggyőződésem, hogy ezek után is folytatódik az együttműködés. Bízom benne, hogy sokáig lehetünk egymás partnerei – mondta Titirigã kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánva, s sok sikert kívánt a következő évi parlamenti választásokhoz.

Florin Vasiloni főkonzul a román kormány, a főkonzulátus és a maga nevében köszöntötte a kezdeményezést. Hangsúlyozta, hogy a két város kapcsolatában biztos pontot jelent az Aradon élő magyar és a Gyulán élő román közösség jelenléte. A főkonzul megköszönte az együttműködést és sok sikert kívánt az aradi képviselők munkájához.

Az ünnepi ceremóniát Puskel Péter A városok mindenek előtt című, Salacz Gyula aradi polgármesterről írt monográfiája koronázta meg. Salacz polgármester 1832-ben Gyulán született, melyre tavaly, születésének 180. évfordulóján derült fény az aradi városvezetés számára. A felfedezés kapcsán Gyula és Arad is egy újabb kapcsolódási pontot talált a települések között. A néhai polgármester 26 éves városvezetésnek köszönhetően fejlődött Arad vidékies szabadkirályi városból európai szintű nagyvárossá. Ezért is fontos a tisztelete és örökségének a megismertetése – hangsúlyozta a szerző.

A vendégek a Gyulai Várfürdő AquaPalotájának megtekintése előtt felavatták Salacz Gyula emléktábláját a Horváth Ferenc utca sarkán.

Dr. Görgényi Ernő hallgatóságát arra a szép gyulai hagyományra emlékeztette, hogy nagyjaink emlékének megőrzése mindig fontos volt a helyi polgárok és a vezetőség számára. Salacz Gyula olyan személy volt, akinek negyed évszázados, közösségért végzett munkájára feltekinthetünk és büszkék lehetünk. Bognár Levente megköszönte Gyula városának, hogy ugyanolyan fontosnak tartják a néhai városvezető emlékének megőrzését, mint az aradiak.

 

Florin Vasiloni és Bognár Levente. Fotó: Gyula Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)