Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erkel Ferenc születésének 203. évfordulójáról emlékeztek meg Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2013. november 07. 20:00
Erkel Ferenc születésének 203. évfordulójáról emlékeztek meg Gyulán
A jeles alkalomból több programmal is készültek a zeneszerző szülővárosában
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Zenetörténeti vetélkedővel, koszorúzással, szentmisével és jubileumi koncerttel ünnepelte meg Erkel Ferenc születésének 203. évfordulóját szülővárosa, Gyula. A megemlékezők a hagyományokhoz hűen a zeneszerző születésnapján, november 7-én az Erkel Ferenc Emlékháznál gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket a magyar nemzeti opera megteremtője és a Himnusz megzenésítője előtt.

Erkel Ferenc szülőházánál dr. Németh Csaba muzeológus, történész és Erkel-kutató méltatta a komponista munkásságát. A szakember beszédében kiemelte: Gyula híres szülötte igen széles spektrumú tevékenységet fejtett ki. Mint mondta, Erkel olyan operát írt, amellyel megtalálta az utat a közönség szívéhez, és alkalomról alkalomra sikerült megtöltenie a színházteret. Ezáltal az operajátszás anyagi alapját is megteremtette – tette hozzá.  

Az ünnepi beszédből kiderült: a Nemzeti Színház zenei igazgatójaként a zeneszerző hozta létre a teátrum szimfonikus zenekarát, továbbá a Filharmóniai Társaság létrehozásával ő szervezte meg a fővárosi hangversenyéletet is.

– Erkelt a dalármozgalom révén ismerhette meg az ország, hiszen ez még az az időszak, amikor nemcsak tévé vagy rádió, de lemez sem volt – elevenítette fel a múltat dr. Németh Csaba. A mozgalom az akkori Magyarország legnagyobb civil megmozdulásává vált, egy-egy vidéki nagyvárosban akár több ezer fős tömeg is összegyűlt. Az Erkel-kutató hangsúlyozta: a komponista a Zeneakadémia igazgatójaként sokat tett azért, hogy valóban képzett énekesek, zenészek léphessenek fel a magyar színházakban és az Operaházban, mely utóbbi létrejötte jórészt neki köszönhető.

– Még azt is megérhette – nem sokan mondhatják ezt el –, hogy saját szobra mellett járhatott be dolgozni az intézménybe. Nemcsak zenész volt, hanem az ország első nemzetközi hírű sakknagymestere is, és ne feledjük el, mindez innen indult el, ebből a házból, amely számunkra éppen ezért jelent egyfajta kegyhelyet, emlékhelyet – zárta gondolatait a történész.

A beszédet követően a megemlékezők Erkel Ferenc szülőházának Apor térre néző falán helyezték el koszorúikat. Az ünnepi alkalomból délután öt órai kezdettel szentmisét mutattak be a Szent József-templomban, az esti órákban pedig az Erkel Ferenc Vegyes Kar jubileumi koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők a városháza dísztermében. 

  

    

Dr. Németh Csaba. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. november 08. 11:02
A jeles alkalomból több programmal is készültek a zeneszerző szülővárosában
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)