
A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma (az A-vitamin túladagolása szélsőséges esetben mérgezéshez vezethet).
A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódása maradt tehát, mint veszélyforrás. A felnőtt ember A-vitamin szükséglete körülbelül napi 1,5 mg (1500 µg), terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0-2,5 mg. 10 dkg máj vagy májkészítmény maximum 1500-1600 µg A-vitamint tartalmaz, tehát, ha nem resztelt májat eszünk májkrémmel naponta, kevés esély van rá, hogy bármilyen káros hatással lenne a májfogyasztás. A máj tehát - ha nem mértéktelenül esszük - hasznos, ráadásul finom is.
Már az ókori egyiptomi orvosok is ajánlották betegeiknek a máj fogyasztását. Szem- és bőrbetegségek, vérszegénység kezelésére alkalmazták, ugyanis a máj fehérjében, A-, B1-, B12-, D-vitaminban gazdag. Fontos vas-, réz-, és cinkforrás. Ezek az ásványi anyagok szükségesek a vérképzéshez, a szem, bőr és nyálkahártya épségének fenntartásához. Igaz, hogy magas a máj koleszterin tartalma, ennek ellenére szinte mindenkinek ajánlott legalább heti egy alkalommal májas ételt fogyasztani.
Ha néhány alapvető szabályt betartunk, könnyen készíthetünk omlós, zaftos májat. A lényeg a rövid hőkezelés, és az, hogy csak a kész májat sózzuk.
Citromos-csirkemájas tészta (2 főre)
25 dkg csirkemáj
1 dl alaplé (zöldségleves)
4 gerezd fokhagyma
maréknyi reszelt parmezán
50 ml tejföl
só
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 citrom héja és leve
1 dl olaj
negyed csokor petrezselyem
200 g száraz tészta
1 dl olaj a citromhéj sütéséhez
A citrom héját vékony, hosszú csíkokra vágjuk, és egy órára beáztatjuk a kifacsart citromlébe. A megtisztított májat evőkanálnyi olívaolajba forgatjuk, majd felhevített serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha kívülről már szép barna, de belül rózsaszín marad.) Konyhai papírtörlőn félretesszük a csirkemájakat. A szószhoz az alaplevet a serpenyőbe öntjük, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, a tejfölt, a sajt felét, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A citrom levéből is tehetünk a szószhoz ízlés szerinti mennyiséget. A maradék olajat is a szószhoz keverjük, összeforraljuk. A tésztát kifőzzük. Közben egy kis edényben felforrósítjuk az olajat, és pár pillanat alatt kisütjük benne az előzetesen lecsepegtetett citromhéjat. A sült csirkemájakat a tésztához keverjük, meglocsoljuk a szósszal, durvára vágott petrezselyemmel, a maradék sajttal, és a citromhéjforgáccsal meghintve azonnal tálaljuk.
Energia: 2942 kcal
Fehérje: 108,5 g
zsír: 205 g
Szénhidrát: 157,5 g
Magyaros májragu (4 főre)
50 dkg sertésmáj
3 közepes hagyma
5-6 paprika (minél színesebb, annál szebb az étel)
2 közepes babérlevél
só
bors
pirospaprika
zúzott fokhagyma
A hagymákat hosszában félbevágjuk, és kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. Olajon üvegesre sütjük, majd sóval, borssal, pirospaprikával pörkölt alapot készítünk, beletesszük a babérlevelet, és ízlés szerint a fokhagymát. Hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, majd kb. 2 dl vízzel félkészre pároljuk. Közben a májat felkockázzuk. Ha a paprika már majdnem kész, hozzáadjuk a májat, és lassú tűzön fedő alatt készre pároljuk. Ízlés szerint tarhonyával vagy rizzsel tálaljuk.
Energia: 1405 kcal
Fehérje: 88 g
zsír: 75 g
Szénhidrát: 54 g
Jó étvágyat!