Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kovács Péter esperes-plébános: az összetartozásban és az istenhitben erő van!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. augusztus 20. 22:09
Kovács Péter esperes-plébános: az összetartozásban és az istenhitben erő van!
Államalapításunk ünnepén Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Péter esperes plébános, püspöki helynök szólt a szép számban megjelent közönséghez
A magyarság jelen van és meg tudta tartani értékeit. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének lovasbemutatója színesítette Gyulán az államalapításunk ünnepe alkalmából rendezett programot. Nemzetünk egyik legnagyobb ünnepén Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Péter esperes-plébános, püspöki helynök szólt a szép számban megjelent közönséghez.

Farkas Zoltán beszédében azt hangsúlyozta, hogy augusztus 20-a az értékmegőrzés és a hagyományteremtés ünnepének is tekinthető. Arra emlékezünk e napon, hogy a magyarság Európa közepén államot alapított és a történelem vérzivataros időszakai ellenére is fenn tudott maradni. A magyarság jelen van és meg tudta tartani értékeit.

- Az értékmegőrzés mellett fontos fogalom a kereszténység, hiszen a magyar államiság és a kereszténység egymástól elválaszthatatlan. Az a több mint ezer esztendő, amelyet az ország az államalapítás óta megélt, mindvégig a kereszténység jegyében telt el – mondta az elnök, aki beszédében kitért a kenyérszentelés szertartására is.

Augusztus 20-a talán az egyetlen nemzeti ünnepünk, mely ezer éven át fennmaradt. Bár újabb és újabb tartalommal próbálták irányát venni, azonban mi, magyarok mindig tudtuk, hogy Szent Istvánt ünnepeljük. István 1083-ban halt meg, majd Szent László kérésére VII. Gergely pápa a szentek sorába iktatta.

- Szent István nagyon jól tudta, hogy a lelki és a szellemi alapok összefogást, identitást, összetartozást eredményeznek. A diktatúrák ettől félnek. Ezért célpont mindig a közösség, az egyház, a népcsoport, amely erősíti egymást. A történelem pedig ezért szokta ismételni önmagát. Mindegy, hogy az ideológia, a pénz, az emberek vagy a diktátorok irányítanak, ha egységre törekszünk, baj nem van. De az összetartozásban és az istenhitben erő van és az ilyen emberekkel nem lehet akármit kezdeni – hangzott el Kovács Péter püspöki helynök ünnepi gondolatai között.

A estet a Kormorán együttes koncertje és tűzijáték zárta.

 

 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
GYULAI HÍRLAP • 2013. augusztus 20. 22:09
Államalapításunk ünnepén Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Péter esperes plébános, püspöki helynök szólt a szép számban megjelent közönséghez
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)