Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai dinnyekörkép, avagy tudjad, mit ettél tavaly nyáron

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. augusztus 21. 09:00
Gyulai dinnyekörkép, avagy tudjad, mit ettél tavaly nyáron
Honnan hozzák, és mennyiért adják ízletes portékájukat a Gyulán árusító dinnyések
A Temesvári úton három dinnyést is találunk. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Derekán járunk az augusztusnak, akárcsak a dinnyeszezonnak. Szomjoltó hatása és cukortartalma miatt változatlanul közkedvelt a körülbelül 90%-os víztartalmú zöldség, legyen az görög, vagy sárga. A görögdinnyét a kínaiak már a X. században termesztették, és a móroknak köszönhetjük a nagyméretű tökféle elterjedését Európában. Még régebbi a sárgadinnye, amelyet már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek a Közel-Keleten és Afrikában.

A népi megfigyelések szerint Szent Lőrinc igencsak fura dolgokat mível a zamatos finomsággal, hogy megrontsa az ízét. Jó kérdés azonban, hogy ezt melyik napján teszi, augusztus 10-én, avagy szeptember 5-én?!  A Gyulán dinnyét árusítók szerint azonban még hetekig fogyaszthatjuk az egészséges csemegét. Városunkban számos helyen árulják, lássunk hát, ki honnan hozza, és mennyiért adja az ízletes portékáját.

A Temesvári úton három dinnyéssel is találkoztunk. A középső lerakatnál medgyesegyházi palántáról sarjadó, Dénesmajorban termett gömbölyű étkeket találunk. A kisebbek ára 68 Ft/kg, a nagyobbaknak 88 forintba kerül kilója – mondta el lapunknak Száva Roland, aki mellesleg ősszel folytatja tanulmányait az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán.

A másik kettő standon Medgyesegyházáról származó dinnyéket vehetünk, a görög kilogrammja 85-89 forintot kóstál, míg a sárgadinnye 150 Ft/kg. A Gyulai Hírlapnak a Vári felöli árus, Simon Róbert elmondta, több helyen árusítanak utánfutóból, áruik ugyanabból a medgyesegyházi kertből származnak. Van két árus a Temesvári úton, egy a Tesco közelében a Csabai úton, valamint egy a belvárosban, a Béke sugárúton is.

Körképünk készítésekor a legolcsóbb görögdinnyéket a vár környékén, a Tiborc és a Popovits Jusztin utca kereszteződésében találtuk, ahol 76-80 forintos áron kaparinthatjuk meg a görögdinnye kilóját, míg a sárga ára, frissességétől függően 100-150 forint között mozog kilónként. Az itteni dinnyék tősgyökeres gyulaiak, ugyanis a kisökörjárási földeken teremnek.

A szomjoltó zöldségekhez természetesen boltokban is hozzájuthatunk. Az Interspar áruházban első osztályú, magyarországi, bicskei dinnyék között válogathatunk, amelyeknek ára 95 Ft/kg. Az ugyancsak hazánkból származó, sárgahúsú, magszegény görögdinnye kilója 149 forint, a sárgadinnyéé pedig 139.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)