Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a szilvaszedés ideje!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2013. július 28. 07:00
Itt a szilvaszedés ideje!
Kiváló ivólevet, befőttet, aszalványt és isteni pálinkát lehet belőle készíteni
Képünk illuszráció. Forrás: italyhouse.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Itt a szilvaszedés ideje! A korai fajták már kacsintgatnak ránk a fák lombjai közül. A szilva a legértékesebb gyümölcseink egyike. A lehetőségeinket maximálisan használjuk ki! Kiválóan segíti a vastagbelek és a vékonybelek működését, azok „generálozását”. Kiváló ivólevet, befőttet, aszalványt és isteni pálinkát lehet belőle készíteni, vagyis minden darabja kincs. A most érő fajtákat nehogy permetezzük! Az őszi fajtákat kórokozó és kártevő jelenléte szerint kezeljük, de mindenkor az egészségügyi várakozási idő figyelembe vételével.

A szőlőkön több helyen előfordul, hogy a bogyók igen erősen károsodtak. Az erősen fertőzött fürtöket, az egészségesek megvédése céljából, inkább távolítsuk el a tőkékről. A csemegeszőlők lassan beérnek. A fürtök felől a levelek egy részét eltávolíthatjuk a jobb benapozottság érdekében. Az érésben lévő szőlőtöveket is meg lehet öntözni, de csak módjával, mert a vízre most is szüksége van. A szürkerothadásra érzékeny fajtákat megelőző permetezésben részesíthetjük (Cardinal, Hamburgi muskotály), figyelve a szer várakozási idejét, illetve az érési időt.

Az almaféléknél folyamatos legyen a tűzelhalás és a varasodás elleni védekezés. Lassan kezdődik az almamolyok és társainak újbóli támadása, legyünk résen!

A pázsitunkra kiszórhatjuk az utolsó adag nitrogéntartalmú műtrágyát, 2–3 dkg/nm adagban.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM