
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Itt a szilvaszedés ideje! A korai fajták már kacsintgatnak ránk a fák lombjai közül. A szilva a legértékesebb gyümölcseink egyike. A lehetőségeinket maximálisan használjuk ki! Kiválóan segíti a vastagbelek és a vékonybelek működését, azok „generálozását”. Kiváló ivólevet, befőttet, aszalványt és isteni pálinkát lehet belőle készíteni, vagyis minden darabja kincs. A most érő fajtákat nehogy permetezzük! Az őszi fajtákat kórokozó és kártevő jelenléte szerint kezeljük, de mindenkor az egészségügyi várakozási idő figyelembe vételével.
A szőlőkön több helyen előfordul, hogy a bogyók igen erősen károsodtak. Az erősen fertőzött fürtöket, az egészségesek megvédése céljából, inkább távolítsuk el a tőkékről. A csemegeszőlők lassan beérnek. A fürtök felől a levelek egy részét eltávolíthatjuk a jobb benapozottság érdekében. Az érésben lévő szőlőtöveket is meg lehet öntözni, de csak módjával, mert a vízre most is szüksége van. A szürkerothadásra érzékeny fajtákat megelőző permetezésben részesíthetjük (Cardinal, Hamburgi muskotály), figyelve a szer várakozási idejét, illetve az érési időt.
Az almaféléknél folyamatos legyen a tűzelhalás és a varasodás elleni védekezés. Lassan kezdődik az almamolyok és társainak újbóli támadása, legyünk résen!
A pázsitunkra kiszórhatjuk az utolsó adag nitrogéntartalmú műtrágyát, 2–3 dkg/nm adagban.