Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Körösök vízgyűjtőjében mindenütt apadnak a folyók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2013. április 16. 15:00
A Körösök vízgyűjtőjében mindenütt apadnak a folyók
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi tájékoztatója - 2013. április 16.
A Fehér-Körös tegnapi állapota Gyulavárinál. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Hidrometeorológia

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő csapadékmentes volt.  A Vigyázón lévő hótakaró vastagsága ma reggel 3 cm(-1 cm).

 

Hidrológia

A folyók a Körösök vízgyűjtőjében mindenütt apadnak.

A Kettős-Körösön Békésnél 24 óra alatt 20 cm-t csökkent a vízszint, jelenleg I. fokban van, a reggeli vízállás592 cm (I. fok550 cm).

A Sebes-Körösön Körösszakálnál a vízállás hasonlóan a tegnapi naphoz -40 és +30 cm között váltakozott, Körösladánynál a folyó folyamatosan apad, a ma reggeli 548 cm-es vízállás II. fokú szintnek felel meg. Apadási üteme alig haladja meg az 1cm/órát.

A Berettyó Szeghalomnál ma reggel417 cm, II. fokban van. Apadási üteme szintén 1cm/óra.

A Hármas-Körös Gyománál ma reggel712 cm, II. fokban van. Szarvasnál a vízállás tegnap 23 órakor III. fokú szint alá került, ma reggel 795 cm-t mértek (II. fok700 cm).

A Hortobágy-Berettyón tegnap folyamatos volt az apadás, ma reggelig 713 cm-re csökkent a vízszint, III. fokban van.

A Tisza áradása Csongrádnál lassult, ma reggel 785 cm (+2 cm) (II. fok 750 cm) volt.

 

Árvízvédelem

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón. A Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón II. fokú, a Kettős-Körösön I. fokú az árvízvédelmi készültség.

A KÖVIZIG összesen340 kmhosszú védvonalaiból43 kmhosszan tartunk III. fokú készültséget,146 kmhosszan II. fokú készültséget, és 71 kmhosszan I. fokú készültséget.

A készültségben lévő védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. Az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás) továbbra sem igényelnek beavatkozást.

Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben résztvevők száma 564 fő, ebből 128 fő VIZIG-es dolgozó.

 

Várható helyzet

A Kettős-Körös Békésnél holnap reggelig I. fokban marad, fokozatból kilépése legkorábban a holnap éjszakai órákban várható.

A Sebes-Körös II. fok fölötti szintje holnap estig megmarad.

A Berettyón Szeghalomnál ma éjszakától várható a II fokból való kilépés.

A Hármas-Körös mentén Gyománál és Szarvasnál a lassú apadás lesz a jellemző, a vízállás marad a II. fok fölötti szinten. A Tisza érkező árhullámának hatása miatt a II. fokú szint fölötti vízállások még napokig fennmaradnak.

A Hortobágy-Berettyóban ma tovább folytatódik a vízszint csökkenés, ma még III. fok fölötti szinten marad, III. fok alá ma az éjszakai óráktól kerülhet.

A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő csapadékra sem ma, sem az elkövetkező napokban nem kell számítani.

 

Belvízvédelem

Jelenleg Igazgatóságunk 10 belvízvédelmi szakaszából 6-ban II. fokú, 4-ben I. fokú készültségi szint van érvényben. Az elöntött területek nagysága13.280 ha, ebből3.820 havetés és3.595 haszántó terület.

Az elmúlt 24 órában 21 szivattyútelepből éjjel-nappali folyamatos üzemmel 9, csak nappali üzemmel 11, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemelt. Az összes üzemelő kapacitás 57,39 m3/s volt.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 124.098 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 3.579 em3-t). Az elmúlt 24 órában 195 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 82 fő saját dolgozó.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 43 szivattyútelepet üzemeltet. II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jobb parti, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 14 szivattyútelepet üzemeltet, I. fokú készültséget tart a Fehér-Fekete-Körös közi, az Élővíz-csatorna, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízrendszerekben, valamint III. fokú készültséget tart a Kurcai belvízrendszerben.

10 önkormányzat tart fent belvízvédelmi készültséget. 2 településen (Szarvas, Szeghalom) II. fokú a készültség, 8 településen (Békéscsaba, Biharugra, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Köröstarcsa, Sarkadkeresztúr, Zsadány, Vésztő) I. fokú készültség van érvényben – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)