Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ütemezésnek megfelelően folyik Gyulán a Mágocsi Úti Óvoda bővítése és korszerűsítése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. április 16. 15:59
Az ütemezésnek megfelelően folyik Gyulán a Mágocsi Úti Óvoda bővítése és korszerűsítése
A kivitelező cégek – Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. és a Futizo Kft. – május 20-án veszik át az óvoda teljes épületét
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Bejárást tartott a Mágocsi Úti Óvodában dr. Görgényi Ernő polgármester, Gajda Róbert alpolgármester, dr. Ökrös István a választókerület önkormányzati képviselője és Megyeri Sándor, a mérnöki és környezetgazdálkodási osztály vezetője. Az intézményben egy 126 millió forintos nyertes pályázatnak köszönhetően kapacitásbővítés és korszerűsítés zajlik. Mivel a következő hónapban a munkálatok olyan fázisba lépnek, hogy az óvodai nevelés az épületben már nem tudják folytatni, a városvezetők szemrevételezték a készülőben lévő épületrészt.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy a fejlesztés összhangban van az új köznevelési törvény szabályaival, melyek szerint 2014. augusztus 31-től általános elvárás lesz három éves kortól az óvodai ellátás.

– A város élhetőbbé tételének egyik eleme az oktatási intézményünk műszaki és esztétikai állapotának a javítása. Egyszerre nem tudunk mindent megoldani, hiszen oktatási épületeink jó része műszakilag elavult.  De folyamatosan végezzük a beruházásokat, folyamatosan készíttetjük a terveket. Amint pályázati lehetőség adódik, azonnal élni tudunk vele. Így volt ez a Mágocsi óvoda esetében is – mondta a Gyulai Hírlapnak a polgármester.

Megyeri Sándor tájékoztatójából kiderült, hogy a beruházás készültsége 25 %-os. Jelenleg egy 130 négyzetméteres bővítmény kialakítását végzik a szakemberek. A helyiségben egy csoportszobát és egy tornaszobát alakítanak ki, de szükség esetén – egy mobil falnak köszönhetően – a két terem egybenyitható lesz. Az eredetileg 95%-os támogatású projekthez az önkormányzat további 3%-os önerőpályázatot nyert, melynek köszönhetően a várost mindösszesen 2,5 millió forint költség terheli.

Az épületegyüttes harminc évvel ezelőtt panel rendszerben épült. Rendkívül gazdaságtalan a fűtésüzemeltetése a hőszigetelési problémák miatt. A beruházás során a falak tíz centiméteres külső hőszigetelést, 20 centiméteres födém-hőszigetelést kapnak, valamint korszerű műanyag nyílászárókat építenek be. A kivitelező cégek – Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. és a Futizo Kft. – május 20-án veszik át az óvoda teljes épületét, majd a szerződés szerint augusztus végén véget ér a beruházás.

– A projektnek kettős szerepe van az óvoda életében. Egyrészt örülünk, hogy megújul az épület. Másfelől a gyermekek is nyomon követhetik egy építkezés fázisát, megfigyelik például a darut, a betonkeverőt és egyéb eszközöket. A szülők is pozitívan állnak a folyamathoz. Azt is elfogadják, hogy május 20-án ki kell költözni, mert cserébe egy kacsalábon forgó palotát kapunk majd. Nehézségünk azért mégis lesz a nyár folyamán, mert eddig a nagy óvodák tartották kéthetente az ügyeletet. Most segítséget kértünk az egyházi óvodáktól, a románvárosi óvodától és beindítjuk az úszó óvodát is. Reményeink szerint el tudjuk helyezni a gyerekeinket. A 130 négyzetméteres új bővítménynek köszönhetően pedig végre saját helyiségben tudjuk megtartani tanévnyitó értekezletünket és egy olyan közösségi tér alakul ki, amelyben valamennyi gyermeket és szüleiket együtt tudjuk fogadni  – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak Szilágyiné Solymosi Mária, a Gyula Város Összevont Óvodájának a vezetője.

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)