Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ma éjszakától várhatóan harmadfokú készültségi szint alá kerül a Fehér- és a Fekete-Körös Gyulánál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2013. április 09. 14:38
Ma éjszakától várhatóan harmadfokú készültségi szint alá kerül a Fehér- és a Fekete-Körös Gyulánál
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi tájékoztatója - 2013. április 9.
Képünk vasárnap készült a Fehér-Körösről. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Hidrometeorológia

Magyar területen 0 és1,9 mmközötti csapadék hullott az elmúlt 24 órában. A maximumot a töviskesi őrháznál mérték. Román területről1 mmalatti csapadékokról érkezett jelentés, a Vigyázón lévő hóvastagság19 cm, (-1 cm).

 

Hidrológia

A folyók román területen teljes hosszukban apadnak. Magyar területen folytatódtak a tetőzések, a levonuló árhullám kulminálása ma reggelre elérte Gyoma térségét. A Sebes-Körös felső szakasza kivételével mindenütt III. fok fölötti vízállások vannak.

A Fekete-Körös és Fehér-Körös folyamatosan apad, Antnál ma reggel 749 cm-t, Remetén 733 cm-t, Gyulán pedig 584 cm-t mértek. Az apadás üteme 2-3 cm/óra.

A Kettős-Körös Békésnél 863 cm-en tetőzött tegnap 11 és 15 óra között, ma reggelre 849 cm-ig apadt.

A Sebes-Körösön Körösszakálnál ma hajnalig 93 cm-ig csökkent a vízállás, jelenleg újabb kisebb vízeresztés észlelhető, a reggeli vízállás105 cm volt. Körösladány tegnap este 22 órakor megkezdte a tetőzését 720 cm-en, a vízállás még ma reggel is ennyi volt.

A Berettyó árhullámának tetőzése tegnap délután 13 órakor érkezett Szeghalomra, 579 cm-en tetőzött a folyó ma 0 óráig. Ma reggelre 2 cm-es apadás állt elő.

A Hármas-Körös Gyománál ma hajnalban 5 órakor tetőzés körüli állapotba került, azóta850 cm a vízállás. Szarvasnál868 cm volt a ma reggeli vízállás, itt is stagnáló állapot kezd kialakulni, ez az érték olvasható a vízmércén hajnal 4 óra óta.

A Hortobágy-Berettyón az árvízkapui vízállás stabilnak mondható, az árvízkapui felső vízállás ma reggel748 cm volt, tegnap reggelhez képest változatlan. A Hármas-Körös oldalán 58 cm-rel magasabb a vízállás. Tegnap délben a mezőtúri hídnál végzett vízhozam-mérés eredménye 8,09 m3/sec volt.

A Tisza Csongrádnál ma reggel725 cm (+17 cm) I. fokban van (II. fok750 cm).

 

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón.

A KÖVIZIG összesen 340 kmhosszú védvonalaiból 315 kmhosszan tartunk III. fokú árvízvédelmi készültséget (csak a Sebes-Körös felső szakaszán nincs készültség). A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A tartósan magas vízállások következtében védvonalainkon növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek. Az elmúlt 24 órában összesen 1016 fő látott el szolgálatot, ebből 149 saját dolgozó.

Az Árvízkapui provizóriumhoz telepítendő további 6 szivattyú szerelése befejeződött, a gépek 2013. április 9-én 05.00 órától teljes kapacitással üzemelnek, így a provizórium összteljesítménye 18 m3/s-ra növekedett.

A Nagykunsági főcsatornán keresztül 3,53 m3/s vízhozam kerül kivezetésre a Hortobágy-Berettyóból, mely aztán gravitációs úton kerül visszavezetésre a Hármas-Körösbe az Öcsödi szakaszon.

A gravitációs és a szivattyús üzemelések, valamint a korábban életbe léptetett vízbevezetési korlátozások együttes eredményeként április 7-től kezdődően 748-749 cm-en stabilizálódott a Hortobágy-Berettyó vízszintje.

A várhatóan hullámverést okozó erős széllökések ellen a 46-os számú főút Mezőtúri hídjánál fóliás töltésbevédésre került sor 100 fm-en.

 

Várható helyzet

A Fehér- és Fekete-Körösön ma éjszakától várható hogy a III. fokú készültségi szint alá kerül a folyók vízállása.

A Kettős-Körös Békésnél ma tovább apad, holnap reggelig III. fok fölött marad.

A Sebes-Körös Körösladánynál ma várhatóan megkezdi a lassú apadást, ennek mértéke a most tapasztalható körösszakáli vízeresztés függvénye.

A Berettyó Szeghalomnál ma várhatóan tovább apad, az apadás mértéke itt is lassú lesz, ugyancsak a körösszakáli vízeresztés függvénye.

A Hármas-Körös Gyomai tetőzése  850 cm-en ma még tovább tart. Estétől várhatóan megkezdi a folyó az apadást ezen a szakaszon. Szarvasnál ma még 1-2 cm emelkedés valószínű, a tetőzés 870 cm-en várható ma az esti óráktól.

A Hortobágy-Berettyóban a vízhozam és a beemelések a Hármas-Körösbe egyensúlyt tartanak.

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon 6 mmkörüli csapadék várható területi átlagban, a holnapi nap folyamán 5 mm-nél kisebb csapadék valószínű.

 

Belvízvédelem

Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában 10 belvízvédelmi szakaszon 28 szivattyútelep üzemelt.

A mai napon 6 belvízvédelmi szakaszon (12.01. Réhelyi, 12.03. Gyomai, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.09. Mezőberényi, 12.10. Dögös-Kákafoki) III. fokú, 4 belvízvédelmi szakaszon II. fokú (12.02. Szeghalmi, 12.06. Hosszúfoki, 12.07. Fehér-Fekete-Körös közi, 12.08. Élővíz-csatorna) készültségi szint van érvényben.

Éjjel-nappali folyamatos üzemmel 26, csak nappali üzemmel 1, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemel. Az összes üzemelő kapacitás 105,85 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága21.895 ha, ebből6.180 haa vetés és6.055 haszántó.

Az elöntések csökkenése a szivattyúzások és a csatornákon végzet beavatkozások, valamint a kedvező időjárás következménye.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 83.853 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 8.030 em3-t). Az elmúlt 24 órában 273 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 70 fő saját dolgozó.

A 12.01 Réhelyi belvízvédelmi szakaszban a belvízbeemelések a Hortobágy-Berettyó üzemelési szabályzata alapján korlátozásra kerültek. Ez jelenleg összesen 15 m3/s-ot jelent (KÖTIVIZIG: 9,55 m3/s, TIVIZIG: 4,34 m3/s, KÖVIZIG: 1,11 m3/s). A korlátozások jelentősen rontják a belvízhelyzetet, az érintett főcsatornák vízszintjei nagymértékben emelkednek.

A Büngösdi és Félhalmi szivattyútelep mellett 2-2 db 500 l/sec teljesítményű mobil szivattyú üzemel. A Békésszentandrási szivattyútelep mellé 6 db 500 l/sec teljesítményű mobil szivattyú került kihelyezésre kapacitás növelés érdekében, melyek folyamatosan üzemelése hatására a Szarvas-Békésszendandrási holtág vízszintje csökkenő tendenciát mutat. A Csurgói és a Vámoszugi szivattyútelep mellett 1-1 db 500 l/sec mobil szivattyú működik.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 44 szivattyútelepet üzemeltet. II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jobb parti, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 15 szivattyútelepet üzemeltet, II. fokú készültséget tart a Fehér-Fekete-Körös közi belvízrendszerben, valamint III. fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővíz-csatorna belvízrendszerekben.

14 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. 4 településen (Körösladány, Kötegyán, Szeghalom, Vésztő) II. fokú a készültség, 10 településen (Békéscsaba, Békésszentandrás Biharugra, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Kétsoprony, Köröstarcsa, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Zsadány) I. fokú készültség van érvényben – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)