Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Fehér- és a Fekete-Körösön folyamatos az apadás, jelenleg másodfokú készültség van érvényben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2013. április 11. 15:52
A Fehér- és a Fekete-Körösön folyamatos az apadás, jelenleg másodfokú készültség van érvényben
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi tájékoztatója - 2013. április 11.
A Fehér-Körös mai állapota a Gyulavári hídnál. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Hidrometeorológia

Magyar területen 0 és15,5 mmközötti csapadék hullott az elmúlt 24 órában, a maximumot Sarkad-Malomfokról jelentették. Román területről 0 -23 mmközötti csapadékokról érkezett jelentés, a maximumot Kisjenőn mérték. A Vigyázón lévő hóvastagság 1 cm-t vastagodott, ma 20 cm-t jelentettek.

 

Hidrológia

A folyók román területi felső szakaszain kisebb (10-20 cm-es) vízszintemelkedések tapasztalhatók, készültségi szint fölötti vízállás már csak Zerinden és Szalárdon van. Magyar területen mindenütt apadnak a folyók.

A Fekete-Körös és Fehér-Körös egyaránt II. fok fölött van, folyamatos az apadás. 

A Kettős-Körös Békésnél ma reggelre 757 cm-ig apadt, apadási üteme 2-3 cm/óra (III. fok750 cm).

A Sebes-Körös Körösladánynál folyamatosan apad, az apadás üteme 1 cm/óra. A ma reggeli vízállás682 cm(III. fok600 cm).

A Berettyó Szeghalomnál lassú ütemben tovább apadt, ma reggelre 538 cm-es vízállást mértek (III. fok500 cm).

A Hármas-Körös végig apad, Gyománál ma reggel826 cm(III.fok750 cm). Szarvasnál tegnap reggel megtörtént a tetőzés 876 cm-rel, ma reggel868 cm(III. fok800 cm).

A Hortobágy-Berettyó vízszintje továbbra is stabil, az árvízkapui felső vízállás az elmúlt 24 órában változatlanul748 cmvolt, a Hármas-Körös oldalán ma reggel 52 cm-rel volt magasabb a vízállás.

A Tisza Csongrádnál I. fokban van, ma reggel748 cm(II. fok750 cm), gyengén árad.

 

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón. A Fehér-és Fekete-Körösön II. fokú az árvízvédelmi készültség.

A KÖVIZIG összesen340 kmhosszú védvonalaiból260 kmhosszan tartunk III. fokú,55 kmhosszan pedig II. fokú árvízvédelmi készültséget Ma a Fekete- és Fehér-Körös vízszintje a II. fokú, a Kettős-Körösé pedig III. fokú készültségi szint alá csökken.

A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A tartósan magas vízállások következtében védvonalainkon még nem csökkennek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek. Az elmúlt 24 órában összesen 974 fő látott el szolgálatot, ebből 154 fő VIZIG-es dolgozó.

Az Árvízkapunál továbbra is 36 db szivattyú üzemel. A stabilizálódott árvízkapui felvízszint mellett az OMIT a korábban bevezetett vízbevezetési korlátozást - a belvízvédekezés hatékonyságának növelése érdekében - tovább enyhítette, és további 10 m3/s hozam bevezetését engedélyezte, így az Ágotai elzárómű alatt 31 m3/s lehet a belvízterhelés (KÖTIVIZIG: 16,55 m3/s, TIVIZIG: 10,34 m3/s, KÖVIZIG: 4,11 m3/s).

 

Várható helyzet

A Fehér- és Fekete-Körösön tovább tart az apadás, ma a déli, kora délutáni órákra II. fok alá kerül a vízállás.

A Kettős-Körös Békésnél ma délelőtt kerül III. fokú készültségi szint alá.

A Sebes-Körös Körösladánynál holnap reggelig még biztosan III. fok fölött marad.

A Berettyó Szeghalomnál holnap kerülhet III. fok alatti állapotba.

A Hármas-Körös mentén készültségi szint változás még nem lesz. Az apadó tendencia holnaputánig még megmarad, ezt követően stagnálás és lassú, kismértékű visszaáradás lesz a jellemző a folyó alsó szakaszán a Tisza érkező árhullámának hatása miatt.

A Hortobágy-Berettyóban az egyensúlyi állapot várhatóan fennmarad.

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon csapadékmentes időre számíthatunk, holnap a délutáni óráktól átmenetileg újra csapadékos idő várható.

 

Belvízvédelem

A belvízvédelmi helyzet javulására való tekintettel a készültségi szintek csökkentésre kerültek, így jelenleg az Igazgatóság mind a 10 belvízvédelmi szakaszán II. fokú készültségi szint van érvényben.

Az elöntött területek nagysága, még ha kis mértékben is, de folyamatosan csökken. A szivattyúzások hatására általában a főcsatornák vízszintjei is csökkentek, provizóriumok üzemeltetésére már nincs szükség. A belvízzel elöntött terület nagysága19.400 ha, ebből5.515 havetés és5.395 haszántó terület. A Hortobágy-Berettyóba vezethető vízkorlátozások enyhítésének hatására az érintett főcsatornák vízszintjei is csökkentek.

Az elmúlt 24 órában 27 szivattyútelepből éjjel-nappali folyamatos üzemmel 25, csak nappali üzemmel 1, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemelt. Az összes üzemelő kapacitás 100,2 m3/s.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 99.472 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 7.558 em3-t). Az elmúlt 24 órában 290 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 74 fő saját dolgozó.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 48 szivattyútelepet üzemeltet. II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jobb parti, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 15 szivattyútelepet üzemeltet, II. fokú készültséget tart a Fehér-Fekete-Körös közi belvízrendszerben, valamint III. fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővíz-csatorna belvízrendszerekben.

14 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. 3 településen (Kötegyán, Szeghalom, Vésztő) II. fokú a készültség, 11 településen (Békéscsaba, Békésszentandrás Biharugra, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Kétsoprony, Körösladány, Köröstarcsa, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Zsadány) I. fokú készültség van érvényben – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)