Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Másodfokú készültségi szintbe lépett a Fehér- és a Fekete-Körös – Lassú apadás következik

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2013. április 10. 12:44
Másodfokú készültségi szintbe lépett a Fehér- és a Fekete-Körös – Lassú apadás következik
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi tájékoztatója - 2013. április 10.
A Fehér-Körös néhány nappal ezelőtt. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Hidrometeorológia

Magyar területen 0 és5 mmközötti csapadék hullott az elmúlt 24 órában. A maximumot a békési duzzasztónál mérték. Román területről1 mmalatti csapadékokról érkezett jelentés, a Vigyázón lévő hóvastagság változatlanul19 cm.

 

Hidrológia

A folyók román területen teljes hosszukban továbbra is apadnak. Magyar területen folytatódtak a tetőzések, a levonuló árhullám tetőzése ma reggelre elérte Szarvas térségét.

A Fekete-Körös és Fehér-Körös az éjszaka folyamán a III. fokú készültségi szint alá süllyedt, folyamatos az apadás. Antnál ma reggel 671 cm-t, Remetén 679 cm-t, Gyulán pedig 532 cm-t mértek.

A Kettős-Körös vízállása Békésnél ma reggel809 cm volt (III. fok:750 cm), óránként 2 cm-t apad.

A Sebes-Körösön Körösszakálnál az elmúlt 24 órában stabilan tartották a tározó ürítés kapcsán a 90-100 cm közötti vízállást. Körösladány tegnap reggel befejezte a tetőzést 720 cm-en, azóta 13 cm-t csökkent a vízállás, ma reggel 707 cm-t (III. fok:600 cm) jelentettek.

A Berettyó Szeghalomnál tovább apadt, ma reggelre 561 cm-es vízállást mértek (III. fok500 cm).

A Hármas-Körös Gyománál tegnap reggel több órán keresztül 851 cm-en tetőzött, majd megkezdődött a lassú apadás, ma reggel 845 cm-ig (III. fok:750 cm) csökkent. A tegnapi vízhozammérés eredménye 765,7 m3/sec volt. Szarvasnál tegnap este 876 cm (III. fok:800 cm) vízállással tetőzött a folyó.

A Hortobágy-Berettyón az árvízkapui vízállás továbbra is stabilnak mondható, az árvízkapui felső vízállás az elmúlt 24 órában 747-748 cm között ingadozott. A Hármas-Körös oldalán 62 cm-rel magasabb a vízállás. Tegnap délben a mezőtúri hídnál végzett vízhozam-mérés eredménye 12,5 m3/sec volt.

A Tisza Csongrádnál I. fokú készültségben van, vízállása ma reggel737 cm (II. fok750 cm), mely13 cm emelkedés az tegnaphoz képest.

 

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón. A Fehér-és Fekete-Körösön II. fokú az árvízvédelmi készültség.

A KÖVIZIG összesen340 kmhosszú védvonalaiból260 kmhosszan tartunk III. fokú,55 kmhosszan pedig II. fokú árvízvédelmi készültséget (a Sebes-Körös felső szakaszán továbbra sincs készültség). A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A tartósan magas vízállások következtében védvonalainkon növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek. Az elmúlt 24 órában összesen 1002 fő látott el szolgálatot, ebből 146 saját dolgozó.

Az Árvízkapunál 2013. április 9-től 36 db szivattyú üzemel, melyek névleges összteljesítménye 18 m3/s. Az elmúlt 24 órában az átemelt vízmennyiség 1,4 millió m3 volt. A stabilizálódott árvízkapui felvízszint mellett az OMIT a korábban bevezetett vízbevezetési korlátozást - a belvízvédekezés hatékonyságának növelése érdekében -  enyhítette, és további 6 m3/s hozambevezetését engedélyezte, így Ágotai elzárómű alatt 21 m3/s lehet a belvízterhelés (KÖTIVIZIG: 12,55 m3/s, TIVIZIG: 6,34 m3/s, KÖVIZIG: 2,11 m3/s).

 

Várható helyzet

A Fehér- és Fekete-Körös éjféltől II. fokú készültségi szintbe lépett, lassú apadás következik.

A Kettős-Körös apadási ütemét elemezve megállapítható, hogy holnap reggelre várható a folyó III. fokú szint alá kerülése.

A Sebes-Körös Körösladánynál, valamint a Berettyó Szeghalomnál ma várhatóan tovább apad, a III. fokú szint holnap reggelig megmarad.

A Hármas-Körös Gyomai tetőzése megtörtént, apadása folyamatos, de nagy lassú lesz. Szarvasnál szintén lassú apadási tendencia várható. Készültségi szintben változás nem lesz.

A Hortobágy-Berettyóban az egyensúlyi állapot az elkövetkezendő 24 órában várhatóan fennmarad. A vízbevezetési korlátozások enyhítése miatt kis mértékű (legfeljebb 2-3 cm) vízszintemelkedés várható.

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon csapadékos időre számíthatunk, területi átlagban 5 mmkörüli csapadék várható. A holnapi nap csapadékmentesnek ígérkezik.

 

Belvízvédelem

Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában 10 belvízvédelmi szakaszon 27 szivattyútelep üzemelt.

A mai napon 6 belvízvédelmi szakaszon III. fokú (12.01. Réhelyi, 12.03. Gyomai, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.09. Mezőberényi, 12.10. Dögös-Kákafoki), 4 belvízvédelmi szakaszon II. fokú (12.02. Szeghalmi, 12.06. Hosszúfoki, 12.07. Fehér-Fekete-Körös közi, 12.08. Élővíz-csatorna) készültségi szint van érvényben.

Éjjel-nappali folyamatos üzemmel 25, csak nappali üzemmel 1, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemel. Az összes üzemelő kapacitás 104,79 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága19.725 ha, ebből5.625 haa vetés és5.465 haszántó.

Az elöntések csökkenése a szivattyúzások és a csatornákon végzet beavatkozások, valamint a kedvező időjárás következménye.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 91.914 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 8.061 em3-t). Az elmúlt 24 órában 274 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 70 fő saját dolgozó.

A 12.01 Réhelyi belvízvédelmi szakaszban a belvízbeemelések az Árvízkapu zárása miatt a Hortobágy-Berettyó üzemelési szabályzata alapján korlátozásra kerültek, mely a tegnapi napon enyhítésre került. Ennek következtében a Kiritói szivattyútelep nappali üzemét folyamatosra változtattuk és ez a Felsőréhelyi csatorna torkolati vízállásának csökkenését eredményezte.  A Büngösdi és Félhalmi szivattyútelep mellett 2-2 db 500 l/sec teljesítményű mobil szivattyú üzemel. A Békésszentandrási szivattyútelep mellé 6 db 500 l/sec teljesítményű mobil szivattyú került kihelyezésre kapacitás növelés érdekében, melyek folyamatosan üzemelése hatására a Szarvas-Békésszendandrási holtág vízszintje csökkenő tendenciát mutat. A Csurgói szivattyútelep mellett 1 db 500 l/sec mobil szivattyú a vízbevezetés korlátozás enyhítése következtében újra működik. A Vámoszugi szivattyútelep mellé telepített 1 db 500 l/sec kapacitású provizórium leszerelése megkezdődött, mert a továbbiakban elegendő a Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat által ide telepítetett szivattyúk üzemeltetése.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 45 szivattyútelepet üzemeltet. II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jobb parti, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 15 szivattyútelepet üzemeltet, II. fokú készültséget tart a Fehér-Fekete-Körös közi belvízrendszerben, valamint III. fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővíz-csatorna belvízrendszerekben.

14 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. 3 településen (Kötegyán, Szeghalom, Vésztő) II. fokú a készültség, 11 településen (Békéscsaba, Békésszentandrás Biharugra, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Kétsoprony, Körösladány, Köröstarcsa, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Zsadány) I. fokú készültség van érvényben – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)