Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A saláta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. május 29. 10:00
A saláta
Magas rosttartalma kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre
____Eredeti-salata.jpg

képünk illusztráció

Forrás: en.wikipedia.org

Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron. A szezonja márciustól júniusig tart, mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon.

Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek a közönséges fejes saláta, a vajfej, a jégsaláta és a lollo rosso. Jelentős mennyiségű C-vitamint, karotint, sok B-vitamint, kalciumot, foszfort tartalmaz. Magas rosttartalma kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre.

A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez ecetesen kiváló. A tojás és a tojással készült ételek hagyományosan kötődnek a tavaszhoz, a megújuláshoz, az újjászületéshez. Aligha akad még egy olyan fogás, amely annyira kifejezné ezt az évszakot, mint a zsenge salátával kínált tojásos nokedli.

 

Tojásos galuska

Hozzávalók 4 személyre:

2+4 db közepes méretű tojás
50 dkg finomliszt
1 evőkanál olaj
annyi víz, amennyit felvesz
2 dkg vaj

A főzéshez:

1,5 l víz
1 teáskanál só

A salátához:

1 db fejes saláta
3 evőkanál cukor
2 kávéskanál ecet
1 kávéskanál só
2,5 dl víz

 

Elkészítés:

A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, beleütünk 2 egész tojást, valamint hozzáadjuk az 1 evőkanál olajat és az 1 teáskanál sót. Keverni kezdjük, majd kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól tudjunk vele dolgozni. Fakanállal határozott mozdulatokkal, erőteljesen összekeverjük a tésztát, nem kell nagyon kidogozni. Ezután forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amint feljönnek a víz felszínére, el is készültünk. Tésztaszűrőbe tesszük.

A maradék 4 tojást 1 evőkanál tejjel, nagy csipetnyi sóval kissé felverjük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Amint a vaj felolvadt, a lecsepegtetett galuskákat óvatosan belecsúsztatjuk, majd ráöntjük az előkészített tojásokat. Összeforgatjuk, néhány perc alatt készre sütjük. Azon melegében tálaljuk, friss fejes salátát kínálunk hozzá.

A saláta páclevéhez a sót, cukrot, ecetet elkeverjük, és felöntjük vízzel. Időnként megkeverjük, hogy a kristálycukor elolvadjon, majd a megtisztított salátára öntjük.

 

Energia:   2805 kcal
Fehérje:     90 g
Zsír:        70 g
Szénhidrát: 430 g

 

Egészségünkre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)