Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Papírsárkány

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szávai Krisztina • PUBLICISZTIKA • 2015. március 14. 18:00
Papírsárkány
Fülöp bácsi ahhoz a generációhoz tartozott
Szávai Krisztina

A papírsárkányok kora végérvényesen lejárt. Vannak ugyan el-elszigetelt mentőakciók, sőt a hagyományőrző aktivisták olykor igen látványos újratelepítési megmozdulásokat is szerveznek, mégis a kihalással évtizedek óta veszélyeztetett faj mára végórájához érkezett.

A megmentésük érdekében folytatott génmódosítások sem hoztak átütő sikereket, mert a mindene műanyag sárkányutánzatok a papírsárkányok lényegi tulajdonságait nélkülözik. Különleges fajtajellegük miatt a nemzeti parkok, a tájvédelmi körzetek és az állatkertek sem nyújthatnak oltalmat számukra, hiszen létük a szabadság, s fogságban igen rövid idő alatt elpusztulnak. A papírsárkányok csak gazdáiknak szelídülnek.

Az igazi sárkány jó száraz nádból készül, s a vízfestékkel gondosan pingált példányok mindegyike gyönyörű. Legutóbb hatszögletűt készítettünk, hárman-négyen az utcából, hogy könnyen utat találjon a légben. Egyre magasabbra és magasabbra eresztettük, míg végül csupán egy aprócska pontként látszott imbolyogni a vékony cérnamadzag végén.

Kör alakú lapokra üzeneteket írtunk, s küldözgettük föl a madzagon a sárkánynak. Volt, ami elért hozzá, s volt, amit távolra repített a szél. Észre sem vettük a közelgő estét, a szürkület meglepett. Gigászi küzdelemmé vált a cérnamadzag feltekerése, gyorsan vissza kellett hoznunk a sárkányt.

Fülöp bácsi, aki utcára nyíló műhelye ablakán ki-kitekintve egész délután figyelemmel kísérte az eregetést, letette a gallért, amivel épp foglalatoskodott. Kilépett az ajtón. Az ajtó fölött csinos cégér: Fülöp Sándor úri szabó. Fülöp bácsi nem tűrte a fércmunkát, mindent remekbe szabott, ismeretlen volt számára a konfekció, s szerette a gyerekeket, bennünket nagyon, egy fia s egy lánya az Újvilágban kezdett új életet, a legnagyobb pedig már felnőtt ember volt. Fülöp bácsi még ahhoz a generációhoz tartozott, aki tudta, mi a kötelessége. Körültekintő precizitással kihelyezte a gangra Adler típusú varrógépét, és felspulnizta az égig érő cérnamadzagot. Boldogan igyekeztünk haza a megszelídített sárkánnyal a másnapi eregetést tervezgetve. 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)