Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nyugalmat sugárzó életképek Gyuláról a Pándy galériában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. március 14. 20:00
Nyugalmat sugárzó életképek Gyuláról a Pándy galériában
Marosán Rózsa lírai képeit és Sütő Jánosné dokumentáló jellegű munkáit április 16-ig láthatják
Marosán Rózsa és Sütő Jánosné munkáiból nyílt tárlat a gyulai Pándy galériában. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A művészet nem csak a befogadóknak tud élvezetet nyújtani, mert maga az alkotás folyamata is jelentheti az öröm forrását. Hiszen a mindenre elszánt művész feladatként felfogva teremt magának egy célt, ami felé haladva újabb és újabb kihívásokkal találja szembe magát. Hol érdekességek, máskor nem várt feladatok, olykor nehézségek adódnak számára, de ezek megoldása mindig egyfajta próbatétel, ami a célja felé haladót egy-egy lépcsőfokkal egyre magasabbra juttatja.

Az pedig, hogy az alkotó hivatásos művész vagy pedig „csak amatőr” az alkotás folyamatát tekintve – és gyakran a végeredményre is vonatkoztatva – mintegy lényegtelen. Hiszen már a szó etimológiáját tekintve is (a francia eredetét tekintve amateur, latinul amator) szeretetet, valaminek a kedvelését jelenti. Ezáltal a művészet iránti tiszteletet és feltétlen odaadást is sejtetni engedi. Az önképzéssel járó folyamatos önmeghaladás pedig mindenképp az igazi művészek jellemzéséül szolgáló alázatossággal társul.

Ilyen alkotói jellemvonásokról árulkodnak azok a képek és szobrok, melyekből a napokban nyílt kiállítás a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház igazgatóságának épületében, közismertebb nevén a Pándy galériában.

A közmeghatározásban amatőrnek nevezett alkotók profikat megszégyenítő munkáikat tárták a nagyközönség elé március 12-én. Marosán Rózsa lírai képei és Sütő Jánosné dokumentáló jellegű munkái nyugalmat sugárzó életképeket adnak városunkról és saját hétköznapjainkról.

A „Fények és árnyékok” címmel nyílt kiállítás nem csak az alkotók becsülettel végzett munkáiként árulkodnak készítőik személyiségéről, hanem – kifejezőképességüknek köszönhetően – a befogadók felé is határozott lépéseket tesznek. Olyan szavakon túli gesztussal, amely felé barátsággal közelíthetünk.

Az igazi tavaszt köszöntő tárlat megnyitóján dr. Kovács József országgyűlési képviselő is egy-egy csokor virággal gratulált a művészeknek, Czibere Tünde pedig megindultságot kiváltó őszinte verseit szavalta el, melyek egyikét épp erre az alkalomra és az alkotók tiszteletére írt.

A kiállítást az eredeti tervek szerint dr. Wolf Ildikó nyitotta volna meg, ám megbetegedése miatt a méltató beszédben szereplő gondolatait Hack Gabriella, a kórház Humánpolitikai és Titkársági Osztályának vezetője tolmácsolta, aki a kórház vezetősége nevében köszöntötte az egybegyűlteket.

Bemutatásuk során elmondta, mindkét alkotó tagja a József Dezső Szakkörnek, ahol remek lehetőségük nyílt a tanulásra éppúgy, mint a tapasztalatcserére.

Képeiken jól érzékelhető a becsülettel, tisztelettel és szorgalmas munkával végzett élet tapasztalata, valamint a rend és a harmónia iránti igény, a megmutatkozás őszintesége jellemző rájuk. Témáikat a realitás talaján maradva választják, és kifejezésmódjukban is ez tükröződik.

- Marosán Rózsa csendéletei, tájképei a látványhoz hozzátett szubjektív rezgések, hangulatok révén válnak egyedivé. A komponálás rendje, a meleg színek használata azt sugallja, hogy megnyugtató, kellemes érzést szeretne kiváltani képeivel. A részletek kidolgozásának örömét szinte érezzük. Ránézve a képeire mi is részesülünk belőle. Sütő Jánosné témaválasztásában a dokumentálásra törekszik. A csendéleteken, tájképeken kívül életképeket is ábrázol. A részleteket gyakran feláldozza az egész, a mondanivaló miatt. Ezek a képek többet elmondanak majd évek múlva a következő generációnak a szülők, nagyszülők életéről, mint egy jól elmesélt családi történet vagy akár egy fénykép.” – közvetítette Hack Gabriella dr. Wolf Ildikó méltató szavait.

A Fények és árnyékok címet viselő tárlat a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház igazgatóságának épületében működő Pándy galériában április 16-ig tekinthető meg.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)