Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az oregánó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. február 02. 13:00
Az oregánó
Nagyon hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is
Képünk illusztráció. Forrás: stuartxchange.com

Más néven szurokfű, balzsamfű, de vadmajoránnának is nevezik. Dél-Európában őshonos, a mediterrán konyha fontos fűszernövénye.

Kevesen tudják, hogy már itthon is régóta használják. Nagyszüleink leginkább a majoranna alternatívájaként alkalmazták. Az indiai konyha azt tartja, hogy a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó pedig az élet három gyógyfüve.

Az oregánót a népi gyógyászat gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony étvágygerjesztő is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a sérülések gyógyítására használták, és fertőzések ellen vetették be sikeresen.

A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, magnézium, cink, kálium, réz, bór, C- és A-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzésgátló anyag. Ezért nagyon hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Ezen kívül enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal eredményesen kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr is.

Magas A-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. Magas niacin tartalma a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában játszik szerepet.

Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, salátákat és leveseket is.

Teakánt elsősorban köhögéscsillapításra használják.

 

Oregánós tepsis csirke (4 főre)

6 db egész csirkecomb
5-6 szem koktélparadicsom
3-4 szem nagyobb paradicsom
1 kg burgonya
5-6 szál oregánó

Öntethez:

1,5 dlolívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 maréknyi oregánólevél
csipet só
csipet őrölt feketebors

A csirkét kicsontozzuk, és  két ujjnyi szeletekre vágjuk, majd forró serpenyőben bőrével lefelé megpirítjuk. Miután megpirult, a másik oldalát is megpirítjuk, majd félretesszük. A burgonyát megpucoljuk, megfőzzük, majd egy vágódeszkán ujjal szétnyomjuk. A paradicsomokat megszurkáljuk, forró vízbe tesszük, és 1 percig hagyjuk főni, majd lehűtjük, és a héját leválasztjuk. Elkészítjük az öntetet. A hozzávalókat egy mozsárban megtörjük, és egy keverőtálban jól összekeverjük az olívaolajjal és a fehérborecettel. A húst, a burgonyát és a paradicsomot beleszórjuk egy tepsibe, és meglocsoljuk az olívás öntettel, és az egész tetejére rárakjuk az egész oregánó szálakat. Sütőben 40-45 percig sütjük.

Energia:           3600 kcal
Fehérje:            253 g
Zsír:               180 g
Szénhidrát:         212 g

 

Pizza házilag (8-10 adag)

Tésztához:

30 dkg búzaliszt
10 dkg teljesőrlésű liszt, vagy tönkölyliszt (vagy 40 dkg liszt + 1-2 evőkanál zabkorpa)
220 ml tej
2 dkg élesztő
5 evőkanál olaj
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só

Paradicsomos paszta:

1 db nagyobb doboz sűrített paradicsom
kevés cukor

oregánó
bors ízlés szerint
(Kevés vízzel fel kell hígítani, hogy jól kenhető legyen!)

Tetejére:

20 dkg sonkás felvágott
3 db főtt tojás
30 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
40-50 dkg gomba
10-15 dkg sajt
20-30 dkg csemegekukorica
(...illetve bármi, ami ízlésünknek megfelel.)

A két fajta lisztet és a sót összekeverem. A tejet meglangyosítom. Az élesztőt felfuttatom kevés cukrozott tejben. A lisztet az élesztővel, tejjel és 5 evőkanál olajjal jól nyújtható tésztává gyúrom. Ez a mennyiség egy nagy gáztepsihez lesz elegendő. (Ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor másfél adagot kell készíteni). A kinyújtott tésztát olajjal kikent tepsibe tesszük. Villával néhány helyen megszurkáljuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ezután kivesszük a tűzhelyből és megkenjük a paradicsomos pasztával, rárakjuk a sonkát, tojáskarikákat, a felszeletelt zöldségeket. Sajtot reszelünk a tetejére és visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején rózsaszínű lesz.

Energia:                   4200 kcal
Fehérje:                    230 g
Zsír:                         178 g
Szénhidrát:                414 g

Ez a házilag elkészített pizza 1500-2000 Ft-ból elkészíthető.

Jó étvágyat kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)