
A banán a trópusokon elterjedt lágy szárú, fatermetű növény. A mai termesztett banánfajok őse Délkelet-Ázsiából származik. A görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon.
Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a 7. században. Afrikából a Kanári-szigetekre a portugálok telepítették át a 15. század elején. Egy spanyol szerzetes vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba. Innen terjedt el az amerikai kontinensen.
A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, a búza és a kukorica után. A legtöbb Ázsiában, Dél-Amerikában, ill. Közép-Amerikában terem. Világszerte 1600 banánfélét termelnek, de itt, Európában alig ismerünk néhányat.
A banán vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban gazdag, tápláló gyümölcs. Sok kálium, magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav található, illetve olyan enzim, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. Igen sok benne a hatásos rostanyag a pektin, kiválóan kezelhető vele a székrekedés, a vastagbélgyulladás és a hasmenés is.
A banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.
A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra.
A banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást. (A szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont termel.)
Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére. Segít a nőknek a menstruációs-szindróma enyhítésében.
Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de egyre népszerűbb különféle felhasználása is. Fogyaszthatjuk sütve, grillezve, de lisztet, pelyhet, chipset is készítenek belőle.
Párolt zöldség banánnal és joghurttal (4 főre)
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
5 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 csokor újhagyma
3 banán
5 dkg vaj
4 dl joghurt
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál curry
só
A hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát, újhagymát és a banánt felkarikázzuk. A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedjük. A vajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a karfiolrózsákat. Kevés víz hozzáadásával párolni kezdjük. 5 perc után hozzáadjuk a brokkolit és a banánt is. Megsózzuk. A joghurtot a kukoricakeményítővel és kevés curryvel elkeverjük, és a zöldségekre öntjük. Rászórjuk a karikázott újhagymát. Még egy kevés vizet hozzáadva összeforraljuk.
Energia: 1846 kcal
Fehérje: 49 g
Zsír: 52 g
Szénhidrát: 259 g
Banánnal töltött csirketekercs (4 főre)
1 kg csirkemell
4 db banán
őrölt fahéj
só
A csirkemellet felszeleteljük. Megszórjuk sóval és fahéjjal. Ráfektetjük a banánt, és feltekerjük. Tepsiben alufóliával lefedve megsütjük. Ha puha a hús, levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét.
Energia: 1880 kcal
Fehérje: 236 g
Zsír: 30 g
Szénhidrát: 144 g
Banános zabpehely (4 főre)
1 pohár apró szemű zabpehely
5 dl tej
1 banán
kakaópor (kimaradhat)
méz (ízlés szerint)
A díszétéshez:
narancs
barackbefőtt
A tejet felforraljuk és hozzáadjuk a zabpelyhet, a kakaóport, a karikákra vágott banánt. Ízesítjük mézzel. Folyamatos kevergetéssel főzzük (kb. 5 percig) addig főzzük, míg sűrű tejbegríz állaga lesz. Tálkákba töltjük és a gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
Energia: 818 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 17,5 g
Szénhidrát: 127,3 g
Jó étvágyat!


























