Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A banán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. október 27. 13:00
A banán
A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra
Képünk illusztráció. Forrás: blog.gourmetrecipe.com

A banán a trópusokon elterjedt lágy szárú, fatermetű növény. A mai termesztett banánfajok őse Délkelet-Ázsiából származik. A görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon.

Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a 7. században. Afrikából a Kanári-szigetekre a portugálok telepítették át a 15. század elején. Egy spanyol szerzetes vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba. Innen terjedt el az amerikai kontinensen.

A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, a búza és a kukorica után. A legtöbb Ázsiában, Dél-Amerikában, ill. Közép-Amerikában terem. Világszerte 1600 banánfélét termelnek, de itt, Európában alig ismerünk néhányat.

A banán vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban gazdag, tápláló gyümölcs. Sok kálium, magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav található, illetve olyan enzim, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. Igen sok benne a hatásos rostanyag a pektin, kiválóan kezelhető vele a székrekedés, a vastagbélgyulladás és a hasmenés is.

A banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.

A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra.

A banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást. (A szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont termel.)

Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére. Segít a nőknek a menstruációs-szindróma enyhítésében.

Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de egyre népszerűbb különféle felhasználása is. Fogyaszthatjuk sütve, grillezve, de lisztet, pelyhet, chipset is készítenek belőle.

 

Párolt zöldség banánnal és joghurttal (4 főre)

1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
5 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 csokor újhagyma
3 banán
5 dkg vaj
4 dl joghurt
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál curry

A hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát, újhagymát és a banánt felkarikázzuk. A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedjük. A vajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a karfiolrózsákat. Kevés víz hozzáadásával párolni kezdjük. 5 perc után hozzáadjuk a brokkolit és a banánt is. Megsózzuk. A joghurtot a kukoricakeményítővel és kevés curryvel elkeverjük, és a zöldségekre öntjük. Rászórjuk a karikázott újhagymát. Még egy kevés vizet hozzáadva összeforraljuk.

Energia:           1846 kcal
Fehérje:             49 g
Zsír:                52 g
Szénhidrát:         259 g

 

Banánnal töltött csirketekercs (4 főre)

1 kg csirkemell
4 db banán
őrölt fahéj

A csirkemellet felszeleteljük. Megszórjuk sóval és fahéjjal. Ráfektetjük a banánt, és feltekerjük. Tepsiben alufóliával lefedve megsütjük. Ha puha a hús, levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét.

Energia:           1880 kcal
Fehérje:            236 g
Zsír:                30 g
Szénhidrát:         144 g

 

Banános zabpehely (4 főre)

1 pohár apró szemű zabpehely
5 dl tej
1 banán
kakaópor (kimaradhat)
méz (ízlés szerint)

A díszétéshez:
narancs
barackbefőtt

A tejet felforraljuk és hozzáadjuk a zabpelyhet, a kakaóport, a karikákra vágott banánt. Ízesítjük mézzel. Folyamatos kevergetéssel főzzük (kb. 5 percig) addig főzzük, míg sűrű tejbegríz állaga lesz. Tálkákba töltjük és a gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Energia:            818 kcal
Fehérje:             26 g
Zsír:              17,5 g
Szénhidrát:       127,3 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)