
Főzőverseny, kulturális műsorok, táncbemutatók, együttesek, román étkek kóstolója színesíti a szeptember 12-én, szombaton megrendezésre kerülő Országos Román Gasztronómiai Fesztivált, amelynek ötödik alkalommal ad Gyula városa otthont.
A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központ szervezésében zajló rendezvényt mindazok figyelmébe ajánlják, akik szeretnék újra felfedezni a hazánkban élő román kisebbség gasztronómiai szokásait. A rendezvény további célja, hogy szakmailag hiteles programokkal ismertesse meg az új nemzedékkel saját gasztronómiai kultúráját. Minden produkció és programelem az elmúlt évek szokásainak megfelelően zajlik, jönnek látogatók Romániából, Moldovából, fellép a román önkormányzat kamaraegyüttese is. A gasztronómiai versenyekre idén 38 csapat jelentkezett. Egy részük hagyományos román ételekkel száll versenybe. Várhatóan készül puliszka, mici, csorba, töltött káposzta, tőtike és különféle lángosok is megtalálhatók lesznek rendezvényünkön. A nevezők másik része marhalábszárból készíthet akármilyen ételt, leginkább pörköltet és gulyást várunk. Az étkek elkészülte után a vendégek természetesen mindent megkóstolhatnak. Tavaly négyszáz látogatónk volt, idén is legalább ennyi érdeklődőre számítunk – nyilatkozta a Gyulai Hírlap kérdésre Kollárik István hivatalvezető. Az V. Országos Román Gasztronómiai Fesztivál fővédnökségét Zsákné Asztalos Emőke, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály főigazgató-helyettese vállalta el. A programok helyszíne a Thermál Camping, ahova 9 órától várják a versenyzőket és a látogatókat.