
A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, amely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.
Észak-Európa szülötte. Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki.
Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.
Számtalan változata ismert. Különböző színű változatainak íze megegyezik, s belül mindegyik húsa fehér.
Ha nem szedik le időben, a gumó elfásodik, és kellemetlenül kemény lesz. Vásárláskor eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek, továbbá próbáljuk ki, hogy héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni.
Nagy víztartalmú növény. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, kalcium, magnézium, réz és némi vas, a kén, foszfor és klór. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin. Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.
A benne levő nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza. A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van. Ezt a benne levő ásványoknak és az A- vitaminnak köszönheti.
A karalábéval hatunk a légzőszervekre is. Az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra. Kéntartalma segíti a sebgyógyulást. Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van benne, mint a gumókban. Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma.
Főzeléknek, levesnek, rántott, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője lehet. Felhasználhatjuk salátáknak vagy kenyérrevaló krémeknek is. A fűszerek közül jól harmonizál vele a borsikafű, boróka, kapor, és a petrezselyem.
Jó étvágyat kívánok a következő ételekhez!
Sajtos karalábépuffancs (4 adag)
4 db karalábé
3 db tojás
10 dkg reszelt sajt
1 dkg élesztő
1 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyemzöld
olaj
A karalábét megmossuk, meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A tojás sárgákat elkeverjük a tejjel belemorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk majd lisztet is beletéve összedolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt karalábét, az apróra metélt petrezselyemzöldet, a tojásfehérjéből vert kemény habot és a reszelt sajtot. 5 percig pihentetjük, majd evőkanállal kis fánkokat szaggatunk belőle forró olajba. Az első felét fedő alatt pirosra sütjük, a másikat fedő nélkül. Forrón tálaljuk.
Energia: 1120 kcal
Fehérje: 66,4 g
Zsír: 43,8 g
Szénhidrát: 101 g
Költsége kb. 1000Ft.
Rakott karalábé (4 adag)
4 db nagyobb karalábé
6 db főtt tojás
10 dkg sonka
20 dkg sajt
4 dl tejföl
1-2 dlolaj
só
frissen vágott petrezselyemzöld
A karalábékat egészben bő vízben megfőzzük. Olajat öntünk a tepsi aljára, vékonyra vágott karalábészeletekkel kirakjuk. megszórjuk a csíkokra vágott sonkával. Rákarikázzuk a főtt tojásokat, majd megsózzuk és petrezselyem zöldjével megszórjuk. Sajtszeletekkel fedjük, rálocsoljuk a tejfölt, majd a maradék karalábékarikákkal borítjuk. Pár csepp olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.
Energia: 3380 kcal
Fehérje: 131 g
Zsír: 270 g
Szénhidrát: 76 g
Ez 1400Ft-ból elkészül.
Jó egészséget!