Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A padlizsán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. július 30. 13:00
A padlizsán
Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell
Képünk illusztráció

A padlizsán a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Kelet–Indiából származik. Magyarországra a török uralom idején érkezett meg, innen ered a törökparadicsom elnevezése. Ismert kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta néven is.

A padlizsán értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és sok rostanyagot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag.

Jelentős kálium, foszfor, magnézium és kalciumforrás. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell!

Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású. Igen jó nyákoldó, így enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszain is.

A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható.

A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.

 

Padlizsánkrém

3 padlizsán
1 tojássárgája
0,5-1 dl olaj
mustár
citromlé
1 hagyma
fokhagyma

fehérbors

A padlizsánt megsütjük. Lehet gáztűzhely (vastag vas) lángelosztóján – így pikánsabb íze lesz-, vagy a sütőben. Ha gáz sütőjében sütjük, előtte néhány helyen szurkáljuk meg, nehogy felrobbanjon a fejlődő gőz miatt. Amikor puhára sült a padlizsán, a héját lehámozzuk, fa vagy műanyag késsel pépesítjük. A tojás sárgájából az olajjal, citromlével majonézt készítünk, amelyet kevés mustárral ízesítünk. Hozzáreszeljük a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a padlizsánpéppel és kész is van. A legfinomabb pirított kenyérre kenve. Bármilyen salátával kiváló.

Energia:             796 kcal
Fehérje:              15 g
Zsír:               59,3 g
Szénhidrát:           45 g

Ez a finom (50 dkg) szendvicskrém 300-400 Ft.

 

Mozzarellás padlizsán saláta

1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán
20-25dkg mozzarella
3 ek. olívaolaj
1 fej fodros saláta
koktélparadicsom

bors
fokhagyma
petrezselyem

A padlizsánt vastagabb karikákra vágjuk, megsózzuk. Kb. 10 perc után papírtörlővel letöröljük. Öntöttvas sütőn olaj nélkül megsütjük (megfonnyasztjuk). Amíg meleg a padlizsán, megszurkáljuk fokhagymával. A mozzarellát is felszeleteljük. Egy tálat kibélelünk salátalevéllel, majd rárendezzük a padlizsánkorongokat, amit megszórunk borssal, apróra vágott petrezselyemmel. Olívaolajjal meglocsoljuk, és a tetejére tesszük a mozzarella-karikákat, erre pedig a fogpiszkálóval átszúrt koktélparadicsomot. Előételnek is megfelel, de natúr húsok mellé is kedvenc lehet.

Energia:            1741 kcal
Fehérje:              80 g
Zsír:                115 g
Szénhidrát:           75 g 

Kb. 800Ft-ba kerül.

 

Joghurtos padlizsán saláta

3 szép padlizsán
2 citrom
2 gerezd fokhagyma
fél liter natúr joghurt 

cukor
fehérbors
olivaolaj

Az elkészítés hosszadalmas része a padlizsán grillezése. A megmosott, egész padlizsánokat legalább egy órán át süssük. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy véletlenül se égjen meg a héja, hiszen az is belekerül a salátába. A padlizsánok hamarosan elkezdenek összeesni, lelapulnak. (Egyszer óvatosan fordítsuk meg, hogy mindkét oldala ugyanúgy megsüljön). Kb. 1-1,5 óra sütés után lesz kész. Ezután rácsostól célszerű hűvös kőre tenni, és megvárni, hogy teljesen kihűljön. A kihűlt, lelapult padlizsánokat vízszintesen egy jó késsel középen kettévágjuk, majd mindkét felét 1x1 cm-es kockákra vágjuk fel. Egy tálba tesszük, majd meglocsoljuk a citromok kifacsart levével, ízlés szerint sózzuk, rátörjük a 2 gerezd fokhagymát, ráöntünk 3 evőkanálnyi finom olivaolajat és egy kávéskanálnyi őrölt fehérborsot. Az elegyünket óvatosan megkeverjük, majd hozzáadjuk a nagy pohár joghurtot, és óvatosan összekeverjük.

Energia:            1136 kcal
Fehérje:            23,5 g
Zsír:               63,5 g
Szénhidrát:         92,5 g

Kb. 500-600Ft-ból készül el.

 

Töltött padlizsán

3 közepes méretű padlizsán
50 dkg darált pulykahús
5 szál újhagyma
20 dkg reszelt sajt

bors
zöldfűszerek (tetszés szerint)

A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk és kikanalazzuk a húsukat, úgy, hogy fél-egy centiméter vastagon maradjon benne mindenhol. A kikanalazott padlizsánhúst apró darabokra vágjuk, megsózzuk, és állni hagyjuk 20-30 percet. Utána jó erősen kicsavarjuk a levet (amit enged a só hatására) a padlizsánból. A hagymát megmossuk, felkarikázzuk és kevés olívaolajon a padlizsánnal együtt megfuttatjuk. A lángot erősebbre vesszük és hozzátesszük a húst is. Sózzuk, borsozzuk és apróra vágott friss zöldfűszerekkel ízesítjük. Néhány perc elteltével már le is vehetjük a serpenyőt a tűzről.

A sajt kb. kétharmadát hozzákeverjük a padlizsános húshoz. Ezt töltjük vissza a padlizsán csónakokba. A maradék sajttal meghintjük a tetejüket, és a 190 ºC-ra (légkeverésen) előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsütjük.

Energia:            1865 kcal
Fehérje:             162 g
Zsír:                 97 g
Szénhidrát:           54 g

Kb. 1500Ft-ba kerül ez az étel.

 

Jó étvágyat kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM