
A padlizsán a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Kelet–Indiából származik. Magyarországra a török uralom idején érkezett meg, innen ered a törökparadicsom elnevezése. Ismert kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta néven is.
A padlizsán értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és sok rostanyagot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag.
Jelentős kálium, foszfor, magnézium és kalciumforrás. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell!
Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású. Igen jó nyákoldó, így enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszain is.
A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.
Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható.
A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.
Padlizsánkrém
3 padlizsán
1 tojássárgája
0,5-1 dl olaj
mustár
citromlé
1 hagyma
fokhagyma
só
fehérbors
A padlizsánt megsütjük. Lehet gáztűzhely (vastag vas) lángelosztóján – így pikánsabb íze lesz-, vagy a sütőben. Ha gáz sütőjében sütjük, előtte néhány helyen szurkáljuk meg, nehogy felrobbanjon a fejlődő gőz miatt. Amikor puhára sült a padlizsán, a héját lehámozzuk, fa vagy műanyag késsel pépesítjük. A tojás sárgájából az olajjal, citromlével majonézt készítünk, amelyet kevés mustárral ízesítünk. Hozzáreszeljük a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a padlizsánpéppel és kész is van. A legfinomabb pirított kenyérre kenve. Bármilyen salátával kiváló.
Energia: 796 kcal
Fehérje: 15 g
Zsír: 59,3 g
Szénhidrát: 45 g
Ez a finom (50 dkg) szendvicskrém 300-400 Ft.
Mozzarellás padlizsán saláta
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán
20-25dkg mozzarella
3 ek. olívaolaj
1 fej fodros saláta
koktélparadicsom
só
bors
fokhagyma
petrezselyem
A padlizsánt vastagabb karikákra vágjuk, megsózzuk. Kb. 10 perc után papírtörlővel letöröljük. Öntöttvas sütőn olaj nélkül megsütjük (megfonnyasztjuk). Amíg meleg a padlizsán, megszurkáljuk fokhagymával. A mozzarellát is felszeleteljük. Egy tálat kibélelünk salátalevéllel, majd rárendezzük a padlizsánkorongokat, amit megszórunk borssal, apróra vágott petrezselyemmel. Olívaolajjal meglocsoljuk, és a tetejére tesszük a mozzarella-karikákat, erre pedig a fogpiszkálóval átszúrt koktélparadicsomot. Előételnek is megfelel, de natúr húsok mellé is kedvenc lehet.
Energia: 1741 kcal
Fehérje: 80 g
Zsír: 115 g
Szénhidrát: 75 g
Kb. 800Ft-ba kerül.
Joghurtos padlizsán saláta
3 szép padlizsán
2 citrom
2 gerezd fokhagyma
fél liter natúr joghurt
só
cukor
fehérbors
olivaolaj
Az elkészítés hosszadalmas része a padlizsán grillezése. A megmosott, egész padlizsánokat legalább egy órán át süssük. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy véletlenül se égjen meg a héja, hiszen az is belekerül a salátába. A padlizsánok hamarosan elkezdenek összeesni, lelapulnak. (Egyszer óvatosan fordítsuk meg, hogy mindkét oldala ugyanúgy megsüljön). Kb. 1-1,5 óra sütés után lesz kész. Ezután rácsostól célszerű hűvös kőre tenni, és megvárni, hogy teljesen kihűljön. A kihűlt, lelapult padlizsánokat vízszintesen egy jó késsel középen kettévágjuk, majd mindkét felét 1x1 cm-es kockákra vágjuk fel. Egy tálba tesszük, majd meglocsoljuk a citromok kifacsart levével, ízlés szerint sózzuk, rátörjük a 2 gerezd fokhagymát, ráöntünk 3 evőkanálnyi finom olivaolajat és egy kávéskanálnyi őrölt fehérborsot. Az elegyünket óvatosan megkeverjük, majd hozzáadjuk a nagy pohár joghurtot, és óvatosan összekeverjük.
Energia: 1136 kcal
Fehérje: 23,5 g
Zsír: 63,5 g
Szénhidrát: 92,5 g
Kb. 500-600Ft-ból készül el.
Töltött padlizsán
3 közepes méretű padlizsán
50 dkg darált pulykahús
5 szál újhagyma
20 dkg reszelt sajt
só
bors
zöldfűszerek (tetszés szerint)
A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk és kikanalazzuk a húsukat, úgy, hogy fél-egy centiméter vastagon maradjon benne mindenhol. A kikanalazott padlizsánhúst apró darabokra vágjuk, megsózzuk, és állni hagyjuk 20-30 percet. Utána jó erősen kicsavarjuk a levet (amit enged a só hatására) a padlizsánból. A hagymát megmossuk, felkarikázzuk és kevés olívaolajon a padlizsánnal együtt megfuttatjuk. A lángot erősebbre vesszük és hozzátesszük a húst is. Sózzuk, borsozzuk és apróra vágott friss zöldfűszerekkel ízesítjük. Néhány perc elteltével már le is vehetjük a serpenyőt a tűzről.
A sajt kb. kétharmadát hozzákeverjük a padlizsános húshoz. Ezt töltjük vissza a padlizsán csónakokba. A maradék sajttal meghintjük a tetejüket, és a 190 ºC-ra (légkeverésen) előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsütjük.
Energia: 1865 kcal
Fehérje: 162 g
Zsír: 97 g
Szénhidrát: 54 g
Kb. 1500Ft-ba kerül ez az étel.
Jó étvágyat kívánok!