
A Húsvét a keresztyén közösségek legfontosabb ünnepe. A vallási rituálék mellett számos népi hagyomány kapcsolódik ezekhez a napokhoz: pl. a tojásfestés, locsolkodás stb.
A böjti időszak leteltével újra asztalra kerülnek a húsételek is. Az ünnepi asztalról nem maradhat el a főtt sonka sem.
A hagyományos főtt sonka-tormával helyett, változatossá tehetjük az ünnep napjait a következő ételekkel.
Húsvéti sonkasaláta
30 dkg főtt füstölt sonka
5-6 karika házikolbász
4 főtt tojás
2 dl tejföl
3-4 db retek
1 közepes fej lilahagyma
só
bors
pici piros arany
A sonkát, a kolbászt, a retket és a lilahagymát apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját kiszedjük, külön tálba tesszük. A fehérjét összekockázzuk, hozzáadjuk a sonkához. A sárgáját szétnyomkodjuk, a tejföllel simára keverjük, fűszerezzük, majd a sonkás keverékre öntjük. Hűtőben picit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Energia: 1620 kcal
Fehérje: 87 g
Zsír: 126,7 g
Szénhidrát: 19,3 g
Kenyérben sült sonka
40 dkg liszt
1 evőkanál cukor
4 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt kömény
80 dkg főtt sonka
1 db tojás sárgája
Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, közepébe helyezzük a sonkát és feltekerjük. A tojás sárgájával megkenjük a tetejét. Újra kelesztjük, amíg másfélszeresére megnő, majd előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szép vékony szeleteket vágunk belőle.
Energia: 3185 kcal
Fehérje: 201 g
Zsír: 146,4 g
Szénhidrát: 587,2 g
Töltött bagett
10 dkg margarin
15 dkg natúr sajtkrém
2 db kaliforniai paprika
főtt sonka
metélőhagyma
só
bors
Az összetevőket felkockázzuk, majd hozzáadjuk a margarint és a sajtkrémet. Ízesítjük, és ezt a masszát a bagettbe töltjük. Hűtőben 1-2 órát hűtjük. Szeletelve tálaljuk.
Energia: 2443 kcal
Fehérje: 71,8 g
Zsír: 169,4 g
Szénhidrát: 142,7 g
Jó étvágyat!

























