Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Húsvéti ételek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. április 09. 13:00
Húsvéti ételek
Változatossá tehetjük az ünnep napjait
Képünk illusztráció

A Húsvét a keresztyén közösségek legfontosabb ünnepe. A vallási rituálék mellett számos népi hagyomány kapcsolódik ezekhez a napokhoz: pl. a tojásfestés, locsolkodás stb.

A böjti időszak leteltével újra asztalra kerülnek a húsételek is. Az ünnepi asztalról nem maradhat el a főtt sonka sem.

A hagyományos főtt sonka-tormával helyett, változatossá tehetjük az ünnep napjait a következő ételekkel.

 

Húsvéti sonkasaláta

30 dkg főtt füstölt sonka
5-6 karika házikolbász
4 főtt tojás
2 dl tejföl
3-4 db retek
1 közepes fej lilahagyma

bors
pici piros arany

A sonkát, a kolbászt, a retket és a lilahagymát apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját kiszedjük, külön tálba tesszük. A fehérjét összekockázzuk, hozzáadjuk a sonkához. A sárgáját szétnyomkodjuk, a tejföllel simára keverjük, fűszerezzük, majd a sonkás keverékre öntjük. Hűtőben picit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Energia:           1620 kcal
Fehérje:             87 g
Zsír:             126,7 g
Szénhidrát:        19,3 g

 

Kenyérben sült sonka

40 dkg liszt
1 evőkanál cukor
4 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt kömény
80 dkg főtt sonka
1 db tojás sárgája

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, közepébe helyezzük a sonkát és feltekerjük. A tojás sárgájával megkenjük a tetejét. Újra kelesztjük, amíg másfélszeresére megnő, majd előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szép vékony szeleteket vágunk belőle.

Energia:           3185 kcal
Fehérje:            201 g
Zsír:             146,4 g
Szénhidrát:       587,2 g

 

Töltött bagett

10 dkg margarin
15 dkg natúr sajtkrém
2 db kaliforniai paprika
főtt sonka
metélőhagyma

bors

Az összetevőket felkockázzuk, majd hozzáadjuk a margarint és a sajtkrémet. Ízesítjük, és ezt a masszát a bagettbe töltjük. Hűtőben 1-2 órát hűtjük. Szeletelve tálaljuk.

Energia:           2443 kcal
Fehérje:           71,8 g
Zsír:             169,4 g
Szénhidrát:       142,7 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)