Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új baloldal indult Gyuláról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2010. október 19. 18:00
Új baloldal indult Gyuláról
Gyurcsány Ferenc: A Fidesznek többsége van, bár azt hiszem, nincsen igaza
Újrakezdik. Képünkön Leel-Őssy Gábor, Gyurcsány Ferenc és Juhász Norbert. Fotó: Gyulai Hírlap Online

– Nem oda kell menni, ahol sokan vagyunk, oda kell menni, ahol sokakat kell meggyőzni. Nem demonstrálni jövünk az erőnket, hanem azért jövünk, hogy ott győzzünk meg többeket, ahol ellenfeleink, riválisaink vannak – indokolta Gyurcsány Ferenc az Új Baloldal meghívására Gyulán tartott lakossági fóruma előtt azt, hogy miért városunkat választotta első állomásként, hogy az általa október 23-án megalakítandó platformot, a Demokratikus Koalíciót népszerűsítse.

– Két választáson vagyunk túl, mostanra kialakult az a politikai képlet Magyarországon, amely valószínűleg 2014-ig változatlan marad. A Fidesznek többsége van, bár azt hiszem, nincsen igaza. A többségét tiszteletben kell tartani, a politikájához pedig elvi alapon kell viszonyulni. Az is eldőlt, hogy a Magyar Szocialista Párt a második legnagyobb pártja az országnak. Ennek a pártnak van most a következő három és fél év elején arra esélye, hogy kormányzóképes politikai alternatívaként készüljön majd a következő megmérettetésre.

Gyurcsány Ferenc a Fidesz „Egy a tábor, egy zászló” elvére emlékeztetve abbéli véleményét fejtette ki, hogy a jobboldal egy nagy közösségbe szervezte magát attól függetlenül, hogy két párt, de egy nagy közösség. A magyar választási rendszerben két dolog lehetséges: egy túlhatalommal rendelkező párt mellett kis párttöredékek vannak, ami a mostani helyzetet is tükrözi, vagy két erős párt váltógazdálkodására épül a magyar parlamentarizmus. Az utóbbinak csak akkor van esélye, ha nagyon széles merítésű az egymással szemben álló pártok világa. Az MSZP-nek az a feladata, hogy igazi rendszerváltozással magát egy szélre zárt, de középre nyitott centrumpárttá tegye. Olyan párttá, amely baloldali természetű, de nyitott a nemzeti konzervatívok, nemzeti liberálisok és polgári baloldali politikusok, nyugati liberálisok felé. Ehhez más mentalitás kell, egy erős politikai fordulat, erkölcsi fordulat és egy szervezetirányítási fordulat – hangsúlyozta a baloldali politikus.

– Politikai fordulaton konkrétan azt értem, hogy ki kell nyitni a pártot, a ’89-es alkotmányosság bázisán állók széles néppártjává kell tenni. A fő politikai törésvonal a következő években nagyjából az lesz, ha jól értem, hogy lesznek, akik az 1989-es eszmék talaján maradnak, és akik a 2011-es alkotmány eszméjét fogják követni. Ezek nem konkrét, egyedi intézményi ügyek. Inkább az, hogy a szabadság, az emberi méltóság, a nyugati polgárias világ levegőjét szeretnénk, vagy tekintélyuralmi, kicsit keleties, kicsikét bezárkózó világot. Úgy látom, erre van hajlama a mai kormánynak, hogy ezt ajánlja inkább nekünk. Ezen az alapon elvi ellenzékének kell lenni a Fidesznek.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint, amikor nem egyszerűen közös platformon belüli alternatívákról folyik vita, akkor nem kell részt venni a Fidesz által felkínált alternatíva támogatásában. Az egykori miniszterelnök igazat ad azon vélekedéseknek, amelyek szerint a Fidesz az alkotmánymódosítással a negyedik köztársaság megalapozására törekszik. Ugyanakkor, ha a Fidesz nagy szerkezetátalakító intézkedéseket javasol, olyanokat, amelyek amellett, hogy őrzik a fenntartható egyensúlyi pályát, alkalmasak arra, hogy egy igazságosabb Magyarországot teremtsenek és egy gyorsabban növekedőt, azt támogatni kell. Nem lehet arra berendezkedni az ellenzéknek, hogy bármit mond a Fidesz, azt – mint fogalmazott – ütni-vágni kell.

Gyurcsány Ferenc végezetül bejelentette, hogy akik hozzá hasonlóan gondolkodnak, közreműködésével egy párton belüli platformot kíván létrehozni, amit Demokratikus Koalíciónak nevezett el. A platform hivatott elvezetni az MSZP-t egy rendszerváltozás-szerű átalakulásig. A platform megalakulását október 23-ára tervezik.

 


Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)