Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szőlőmagliszt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. szeptember 29. 14:00
Szőlőmagliszt
Szalai Ilona dietetikus rovata

A szőlőmag régebben jelentéktelen élelmiszeripari hulladéknak számított, mára már kutatásokkal igazolták, hogy nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag alapanyag. Jótékony hatásait 1936-ban Dr. Szentgyörgyi Albert írta le – és ő mondta ki először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Fotó: pixabay.com

Az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket, lassítják az öregedési folyamatokat, csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. A szőlőmag nagyon sok rostot, valamint olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat (mint például E-vitamint), flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat (például rezveratrolt) tartalmaz.

A rezveratrol kedvező élettani és biokémiai hatásai széleskörűek: tágítja az ereket, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, csökkenti a gyulladásokat, élénkíti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatok növekedését.

Hatását már nagyon kis dózisban szedve is kifejti, ez nem utolsó szempont az őszi lehűlés előtt, amikor érdemes felkészíteni a szervezetünket a beköszöntő hűvösebb, nyirkosabb időszakra. Szőlőmaglisztet adagolhatunk süteményekbe, kenyérbe is, mert a hőtűrő képessége magas, nem veszít értékes anyagaiból.

 

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál szőlőmagliszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg burgonya (főtt, áttört)
  • 4 db tojás
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál 
  • köménymag
  • szezámmag

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a szőlőmagliszttel, és a sóval, majd összegyúrjuk a margarinnal és a tört burgonyával. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a tésztát a tojássárgákkal. Egy óra hosszat meleg helyen pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és tetszőleges méretű pogácsákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és tetejüket tojásfehérjével megkenjük. Felét köménymaggal, másik felét szezámmaggal megszórjuk. 220 fokra előmelegített sütőben (alul-felül álláson) 15 percig, majd mérsékeljük a hőt 200 fokra és további kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.

  • Energia: 3768 kcal
  • Fehérje: 85,2 g
  • Zsír: 192,6 g
  • Szénhidrát: 421,6 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)