Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Könnyen fogyasztható” a Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. szeptember 28. 13:00
„Könnyen fogyasztható” a Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán
Mutatjuk, mivel várják az érdeklődőket

A Minőségét megőrzi! mottót kapta a gasztronómiai kultúrát középpontba állító 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szeptember 30. és november 10. között tartó országos programsorozathoz idén is csatlakoznak a gyulai kiállítóhelyek.

A helyi programokat szervező Erkel Ferenc NKft. közleményében kifejtik: a gyulai eseménysor címe, a Könnyen fogyasztható, egyrészt az őszi fesztivál témakörére utal, másrészt kifejezi a fürdővárosi kiállítóhelyek szándékát a könnyen befogadható ismeretátadásra.

A fesztivál Gyulán már szeptember 29-én elkezdődik, Mihály-napon az Almásy-kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításához kapcsolódva tartanak tematikus tárlatvezetést. Többek között szó lesz arról, hogy Munkácsy Mihály milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és a szerelmei, és mik voltak a kedvenc ételei.

A közleményben kiemelik: a gyulai programok elsősorban a helytörténetre koncentrálnak, és egykori ételek kóstolására is alkalmat adnak. Emellett lesz olyan esemény is, amely az ételallergiát állítja középpontba, de az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre kiható egészséges étkezésről is lesz receptajánló előadás.

A gyulai múzeumi szakemberek a pedagógusoknak múzeumpedagógiai programkínálatukat is bemutatják, hogy segítséget nyújtsanak nekik abban, miként építhetik be munkájukba a kiállítóhelyek online is elérhető szolgáltatásait. Az online eseményhez az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak érdeklődő tanárok.


A fesztivál gyulai programjai

Szeptember 29. (vasárnap) 11.00

Munkácsy fesztelen

Elsötétednek a festményei, asztalosinas volt, és van egy alkotása az Országházban is. Ezeket mindenki tudja. Minket az is érdekel Munkácsy Mihályról, hogy milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és a szerelmei, és mik a kedvenc ételei. Mihály-napon, a névnaphoz talán jobban illeszkedve, a hangoskodás helyett inkább a legszemélyesebb infók átadását választottuk köszöntésül. Munkácsy-kiállításunk Mihály-napi tematikus tárlatvezetése után megkóstolhatjátok az aszpikos tojást, a festő egyik kedvencét is. A program Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításunk kísérőrendezvénye.

Részvétel: belépőjeggyel

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 5. (szombat) 10.15

Finomságok a Ladics-házban (szobaszínház)

A program során megismerkedhetnek az érdeklődők a 19. században a polgárság körében népszerű ételekkel és ételkészítési szokásokkal, a háztartás vezetésével. A Ladics Lászlóné háztartási naplójában szereplő habtorta az előadás után megkóstolható.

Belépőjegy: 2600 Ft/fő

Helyszín: Ladics-ház

 

Október 5. (szombat) 15.00

Édes élet – Kis gyulai cukrászattörténet

Jók vagyunk várban és fürdőben, gazdag a város történelme is. Bár kevesebbet tudunk róla, nincs azonban szégyenkeznivalónk cukrászdák és cukrászdinasztiák tekintetében sem. Most pótoljuk a hiányosságot: édességek és érdekességek szóban, képekben és ízben. Bebizonyítjuk, hogy az ország harmadik legrégebbi cukrászüzletén túl is volt (és van) cukrászélet Gyulán. A sok elméletet követően pedig az Erkel-tortával tartunk gyakorlati bemutatót.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 5. (szombat) 16.00

Finom falatok világa

Hol elképeszteni, hol megijeszteni, hol szórakoztatni fogunk a barokk korban kezdődő gasztrotörténeti időutazásunkkal. A programon ugyanis arról hallhatsz, hogy milyen különleges alapanyagokat és hogyan használtak fel az ételek elkészítéséhez a kastélyban, s azokból végül mi került az asztalra. Megszámoljuk, hány fogásból állt az étkezés, és belepillantunk egy korabeli szakácskönyvbe is. Az időutazókkal a különböző korokban használt sütő- és főzőedényeket is megismertetjük. A nemesek által fogyasztott és népszerű finomságok látványosan megelevenedő világát még vonzóbbá teszi a heróka (ismertebb nevén a csörögefánk) kóstolása.

Belépőjegy: 1900 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 11. (péntek) 15.00

Gyulai gasztroséta

A kultúr- és hadtörténet mellett gasztrotörténeti helyszínei is vannak Gyulának a több mint százéves Százéves cukrászdával, Gyula régi éttermével, a híres gyulai kolbász központi épületével, vagy a Stéberl-házzal. A Ladics-háztól a Ladics-házig tartó kört uzsonnával egészítjük ki.

Belépőjegy: 1600 Ft/fő

Gyülekező: Ladics-ház

 

Október 12. (szombat) 10.15

Ételed a gyógyszered

A speciális étkezések fontosabb jellemzőivel ismertet meg dietetikusunk. Egyre többen érzékenyek az ételek különböző összetevőire, úgyhogy biztosan népszerű lesz a cukor-, glutén-, tej-, laktózmentes diétákkal és a különféle mintaétrendekkel foglalkozó előadás.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 12. (szombat) 12.00

Megesszük a kiállítást

A Kohán Képtár a vizuális élmények helyszíne. Ezen az eseményen szobrokat állítunk ki, amelyek azonban kivételesen több érzékszervünkre is hatnak: nézzük, szagoljuk és kóstoljuk is majd azokat. Mindegy, hogy a vizualitás vagy a gasztronómia vonz inkább, az ehető kiállítás mindenképp különleges élményt nyújt.

Belépőjegy: 1800 Ft/fő

Helyszín: Kohán Képtár

 

Október 12. (szombat) 15.00

Hasba magyar!

A fülünk helyett ezúttal a gyomrunk után indulunk felfedezni a nemzetet a zene házában. Nemcsak a muzsikában léteznek ugyanis magyar sajátosságok, hanem a gasztronómiában is. Számba (szádba, szánkba) vesszük, milyen hagyományos magyar ételek léteznek, és melyek azok, amelyeket elsősorban csak mi fogyasztunk.

Kóstolni a rétest választottuk a sok közül.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 13. (vasárnap) 11.00

Látványkonyha a várban

Nemcsak vitézei, kovácsa és solymásza van a gyulai várnak, de egy hatalmas kemencéje is, amely a 18. század óta szolgálja ki a várnépet. Ezen a napon ismét felfűtjük, hogy megmutassuk, hogyan használták eleink, és megismerkedhess a sütési folyamattal is. Garantáljuk az élményt, ahogyan a kóstolót is.

Részvétel: várbelépővel.

Helyszín: gyulai vár

 

Október 18. (péntek) 15.00

Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon

A gyulai kiállítóhelyek mára egyértelműen az élményszerű tudásátadásra rendezkedtek be. Persze ez nem pusztán az egyedi látogatók esetében igaz, garanciát vállalunk a hozzánk érkező közösségek látványos és izgalmas edukációjára is. Ezen az eseményen kiállítóhelyeink múzeumpedagógiai programkínálatát mutatjuk be, közösen is gondolkodva akár a pedagógusokkal, hogyan építhetik be munkájukba (akár online is elérhető) szolgáltatásainkat. Segítséget nyújtunk az osztálykirándulást szervezőknek is azzal, hogy tájékoztatást adunk, miként tesszük élménytelivé és ezzel felejthetetlenné a nálunk tett látogatást. Két múzeumpedagógusunk természetesen a párbeszédet is örömmel vállalja az érdeklődőkkel, akik – az online eseménynek köszönhetően – az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak kezdeményezésünkhöz.

A részvétel díjtalan, de e-mail-cím megadásával előzetes jelentkezéshez kötött.

Regisztráció: info@gyulakult.hu.

 

Október 18. (szombat) 18.00

Vitézek vacsorája

A történelmet fogod megkóstolni, ha a vár vitézeivel töltöd ezt a néhány fertályórát. Szablyavívás bemutatójukat követően megízlelheted a vacsorájukat, amelyet finom borok és gyümölcsökből vagy gyógynövényből készült frissítők fűszereznek. Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36-66/650-218-as telefonszámon.

Belépőjegy: 4700 Ft/fő

Helyszín: gyulai vár

 

Október 19. (szombat) 15.00

Gyulai gasztrománia

Mondd, hogy gyulai, és jön a válasz: vár, fürdő, kastély, kolbász. Azt tehát tudjuk, hogy híres a gyulai kolbász; de vajon azt is, hogy mióta, minek és kiknek köszönhetően? És mi a helyzet a többi gyulai gasztronómiai hagyománnyal? A méltán híres gyulai kolbász kóstolásával ízesítjük az előadást.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 20. (vasárnap) 11.00

Hódítók csemegéje

Gyulán 129 évet töltöttek az oszmánok, olyan jó volna tudni, milyen ételeket ettek. Mit szólnál, ha elárulnánk, hogy egyiket-másikat te magad is fogyasztod még? Érdekességeket hallhatsz, jellegzetes csemegéket kóstolhatsz az oszmán-török gasztronómiából ezen az előadásunkon.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: gyulai vár

 

Október 26. (szombat) 10.00

Gluténmentesen is finomat!

Büntetésként, örökös lemondásként kell leélniük az életüket a gluténérzékenyeknek? Annyi mindenre van már válasza a tudománynak és a gasztronómiának, miért épp erre ne lenne? Gasztronómiai programunkon a gluténmentes diétát jól ismerő séf vezetésével bizonyítjuk: gluténmentes alapanyagokból is lehetséges finom ételeket készíteni.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36-66/650-218-as telefonszámon.

Belépőjegy: 600 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 27. (vasárnap) 11.00

A középkor asztalánál

Az ismeretlensége ellenére (vagy épp annak okán) oly izgalmas középkori gasztronómia a témája ennek a programunknak. Tudjuk, hogy érdekel: miket ettek és milyen ételeket szerettek akkoriban, vagy hogy milyen fűszereket használtak. Az ételek elkészítése és a tartósítás titkainak felfedése után még az is kiderülhet: létezett gasztronómia a középkorban is. Az előadáson középkorban kedvelt finomság kóstolásával teheted próbára a bátorságodat.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: gyulai vár

 

November 9. (szombat) 15.00

A magyar tudomány napja

Jót enni = jól lenni

Az egészséges étkezés kihat az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre. Nemcsak elméletben adunk válaszokat arra, hogy milyen ételek járulnak hozzá a jó egészségi állapothoz, és hogy milyen ételkészítési technikákkal készítsük el azokat, egészséges finomságok receptjeivel is segítjük, hogy egészségesebb légy.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)