Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nádasdy grófnő az emigrációról és Kepenyes Pálról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. július 10. 14:00
Nádasdy grófnő az emigrációról és Kepenyes Pálról
Könyvbemutatóval egybekötött tárlatvezetésre várják az érdeklődőket a Kohán Képtárba

Magyarnak maradni az emigrációban is címmel tart rendhagyó, könyvbemutatóval egybekötött tárlatvezetést gróf Nádasdy Borbála író csütörtökön 17 órától a Kohán Képtárban, a Kepenyes Pál munkáit bemutató kiállításon.  

Az ingyenesen látogatható találkozón Rátkai Erzsébet Jászai Mari-, Ferenczy Noémi- és Tolnay Klári-díjas érdemes művész, iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja működik közre – derül ki a kiállítóhelyet üzemeltető Erkel Ferenc NKft. beharangozójából.

Mint írták, a programon szó esik Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművészről, akit a grófnő személyesen ismert, valamint az alkotó által is választott emigrációs életről.

A közleményben felidézték: Nádasdy Borbála hatéves koráig élhette a nemesi származása biztosította életet. Jog- és birtokfosztás, társadalmi megbélyegzés után, 17 évesen menekült Ausztriába, ahol színésznő lett. A szerelem vitte tovább Párizsba, ahol elismert balettmesterré vált. A rendszerváltást követően kezdett hazajárni. Évek óta Veszprémben és egy Balaton-felvidéki présházban él.

Az írónak 2008-ban jelent meg első könyve, amit még hat követett. Zagolni zabad? című önéletírása volt háromrészes életrajzi sorozatának első kötete. Ezt A szabadság zaga (2009) és a Maradni zabad! (2010) követte. Ízes élet című, anekdotákkal színesített szakácskönyve 2012-ben jelent meg, majd 2014-ben az Úton-útfélen, 2017-ben pedig az Asszonyszerelem, asszonysors. A képzelet szárnyain című könyve 2022-ben jött ki.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)