Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egyre többfelé alakul ki záporeső, zivatar

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. május 23. 20:01
Egyre többfelé alakul ki záporeső, zivatar
A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek fölött ciklon örvénylik, melynek frontja mentén felhős, csapadékos az idő. Az Egyesült Királyságból és Németország északi részéről néhol jelentős, 50 mm-t elérő vagy azt meghaladó csapadékmennyiséget is jelentettek. A fronttól délebbre nedves, labilis a levegő, gomolyfelhők képződnek, melyekből záporok, zivatarok többfelé alakulnak ki.

Nagy kiterjedésű anticiklon Észak-Európában helyezkedik el, melynek hatására arrafelé nagyrészt napos, száraz az idő. Az anticiklon áramlási rendszerében meleg levegő áramlik a magasabb földrajzi szélességek felé, amely a kontinens északi országaiban az ilyenkor szokásosnál magasabb, 25 fok körüli, helyenként afeletti csúcsértékeket eredményez.

A Kárpát-medencében is nedves, labilis a levegő, emiatt kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, amelyekre pénteken nagyobb számban számíthatunk.

 

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig

Főként a keleti, északkeleti harmadban, másodsorban a Dunántúl délnyugati, déli részein zavarhatják magasabbra törő gomolyfelhők a napsütést. Arrafelé szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás is kísérhet.

Éjszaka az említett tájakon csökken a csapadékhajlam, ezzel szemben máshol erőteljessé válik a felhőképződés, és egyre többfelé alakul ki záporeső, zivatar, amelyek nagyobb csapadéktömbbé állhatnak össze.

Pénteken a zártabb felhőzettel együtt az összefüggőbb csapadékzóna is észak, északkelet felé vonul, de mögötte újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt.

A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)