Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy gyulai patológus miatt halt meg egy nő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2024. május 07. 11:34
Egy gyulai patológus miatt halt meg egy nő
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat ellene

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 56 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki patológus szakorvosként téves diagnózist állított fel, ezért egy beteg nem kapta meg a szükséges orvosi kezelést, ez pedig a beteg halálához vezetett – írta a Békés Vármegyei Főügyészség keddi közleményében.

Felidézték: 2020. október 20-án az egyik Békés vármegyei kórház nőgyógyászati osztályán egy 22 éves békéscsabai nő mindkét oldali petefészkét részlegesen eltávolították, mivel a megelőző vizsgálatok gyulladást és nagy terjedelmű ciszták jelenlétét igazolták nála. A cisztákat kórszövettani vizsgálatra a kórház patológiai osztálynak küldték meg, ahol a vizsgálatot a terhelt végezte el. A férfi jóindulatú elváltozásra utaló diagnózist állított fel, azaz negatív szövettani véleményt adott. A sértettet elbocsátották a kórházból, de alhasi fájdalmai a műtétet követően sem javultak, 2021 márciusától egyre súlyosbodó tünetekről, hasi görcsökről, nagymértékű haspuffadásról, vérzésekről számolt be. Végül 2021. május 7-én egy másik vármegyei kórházban laparoszkópiás műtétet végeztek rajta, azonban ekkor már a szakorvosok az elváltozást inoperábilisnak ítélték meg. Az újabb kórszövettani vizsgálat rosszindulatú, többszörös áttétet adó csírasejtes daganat jelenlétét igazolta. A sértettnél a műtét után nem sokkal többszervi elégtelenség, illetve keringési elégtelenség alakult ki, melynek következtében 2021. június 1-jén elhunyt.

Amennyiben a terhelt kellő alapossággal és gondossággal végezte volna el a szövettani vizsgálatot, észlelnie kellett volna a rosszindulatú elváltozást, ugyanis a daganat teljes egyértelműséggel felismerhető és azonosítható volt már az általa elvégzett szövettani vizsgálat időpontjában is. A terhelt hanyagsága, foglalkozási szabályszegése hozzájárult a sértett halálához, mivel ha idejében észlelik a kemoterápiára jól reagáló tumort, a sértett élete jó eséllyel megmenthető lett volna – olvasható a közleményben.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére indítványozta, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a patológus szakorvosi tevékenységtől, és kötelezze a nyomozás során felmerült, 1,8 millió forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)