Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Nemzetiségi Sporthétvégét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. március 23. 08:30
Megnyitották a Nemzetiségi Sporthétvégét
A rendezvényen német, horvát, román, szerb és szlovák nemzetiségi középiskolák diákjai vesznek részt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megnyitották a harmadik Nemzetiség Sporthétvégét március 22-én a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban.

A sporthétvégét a nemzetiség fenntartású, középfokú oktatási intézmények tanulói számára szervezik. Idén nyolc – német, horvát, román, szerb és szlovák – nemzetiségi középiskola száznyolcvan diákja vesz részt a Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár által életre hívott eseményen.

A megjelenteket elsőként Kozma György, az idei eseményt rendező Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte, aki azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezzék jól magukat Gyulán, valamint köszönetet mondott az államtitkárságnak és a fürdővárosi önkormányzatnak a partnerségért.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Soltész Miklós egyenként köszöntötte a résztvevőket, majd arra kérte a diákokat, hogy ha a pályán történik is nézeteltérés, a mérkőzés után békéljenek meg egymással, hiszen arról szól ez a hétvége, hogy ismeretséget és baráti kapcsolatokat alakítsanak ki a hétvége során.

Görgényi Ernő polgármester beszédében kiemelte: az Alaptörvényben kinyilvánították, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei, államalkotó tényezők, mi pedig vállaljuk, hogy a nyelvüket és kultúrájukat ápoljuk, valamint megőrizzük.

Hozzátette: a kultúra része a sport is, hiszen az olyan értékeket képvisel, amelyek mindenki kultúrájának szerves részei, mint például a tisztelet.

soltész miklós

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető aláhúzta: Gyulán háromszáz éve a tisztelet kultúrájában élünk, hiszen azóta élnek együtt a városban magyarok, németek és románok, így a rendezvény is a legjobb helyre került.

A hétvége programja – amely során a fiúk kispályás focimeccseket, a lányok röplabda mérkőzéseket játszanak – egy gálameccsel indult, amelyen pályára léptek a nemzetiségi vezetők, többek között Soltész Miklós is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)