Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészült a Gyulai Várfürdő dögönyözős medencéjének ősi motívummal díszített térplasztikája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. március 22. 16:59
Elkészült a Gyulai Várfürdő dögönyözős medencéjének ősi motívummal díszített térplasztikája
A közel százkilós, csepp alakú központi elemet kézi erővel emelték a helyére

Dina Gábor, Gyulai Várfürdő főmérnöke és Kun Miklós ügyvezető igazgató

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Elkészült a Gyulai Várfürdő tavaly felújított dögönyözős medencéjének ősi motívummal díszített térplasztikája, melynek közel százkilós, csepp alakú központi eleme a napokban került a helyére.  

Dina Gábor, Gyulai Várfürdő főmérnöke emlékeztetett: a 349 köbméteres gyógyvizes medencét az 1970-es években rosszul tervezték meg, ezért átalakították a hidraulikáját, és újra is burkolták mintegy száz millió forint saját forrásból. Ebből az összegből készült el a térplasztika is, a munkával Szőke Sándor szobrászt bízták meg, aki a fürdőben található Erkel Ferenc-szobor alkotója is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A szakember elmondta: a térplasztika motívuma, az élet virága nem csak a magyar népművészetben fedezhető fel, a világ minden pontján, Mezopotámiában, Egyiptomban, Tibetben és Görögországban is találkozhatunk vele.

– Sokaknak a görög matematikából lehet ismert, a görög filozófia szerint ugyanis az univerzum alapépítőkövei geometriai formákként kiszerkeszthetők az élet virága szimbólumból. Ezek a platóni testek: a tetraéder, az oktaéder, a hexaéder, az ikozaéder és a dodekaéder, melyek megfelelnek az egyes alapelemeknek is, a földnek, a tűznek, a víznek, a levegőnek és az éternek – fejtette ki.

Hozzátette: azért esett a választásuk az életet szimbolizáló motívumra, mert a medence rekreációs szerepet tölt be.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Szőke Sándortól megtudtuk, a térplasztika központi része a vízhez is kapcsolódó cseppforma, melyen hálózatszerűen fut végig az élet virága motívum. A lebegő hatást keltő elem alatti pilléreken virágok kaptak helyet, amelyeken szintén felfedezhető a díszítés, akárcsak a medence lefolyófedelein.

A térplasztika 1200 fokon kiégetett mázas kerámiából készült, a darabjai rozsdamentes acélra kerültek – ismertette a művész.  

A munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, és ténylegesen három-négy hónapot vettek igénybe, a bonyolult munkafolyamatok miatt azonban a tervezettnél később értek véget – avatott be a részletekbe a szobrász, aki azt is elárulta, a munka nehézségét az adta, hogy egy síkbeli ábrát kellett térbeli formába hajlítania.  

Szőke Sándor szobrász

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A kivitelezésben egy hegesztőcsapat és a Gyulai Várfürdő munkatársai is segítettek a szakembernek, akitől azt is megtudtuk, hogy a közel egymázsás központi elemet kézi erővel emelték a helyére.

A „dögönyözős” köré új növények is kerültek, a nyitás március végén várható. Ezután az időjárástól függően lehet egy rövidebb üzemszünet, de április végétől folyamatosan működni fog a fürdő második legnagyobb medencéje.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)