Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kókuszvirágcukor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. március 10. 14:00
Kókuszvirágcukor
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az üzletek polcain egyre több fajta édesítőszer jelenik meg. Ilyen pl. a kókuszvirág cukor is. Délkelet-Ázsia hagyományos édesítőszere a kókuszvirágcukor, más néven kókuszcukor.

A kókuszpálma virágának nedvéből állítják elő. A virágbimbókon vágásokat ejtenek, a keletkező növényi nedveket felfogják, majd főzéssel tovább sűrítik, míg teljesen meg nem szilárdul, közben az egyre szilárduló masszát folyamatos keveréssel és töréssel aprítják, így elérve a kókuszcukorra jellemző finom, apró szemcsés állagot.

Nem esik át kémiai folyamaton és tisztításon, ennek köszönhető, hogy nemcsak energiaforrás, hanem számos tápanyagot, és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálium, magnézium, cink és vas, valamint a B1-, B2-, B3-, B6-vitamin. Könnyen emészthető, és könnyen kezelhető.

Karamelles, törökmézre hajazó ízvilággal rendelkezik, színben és állagban nagyon hasonít a barnacukorhoz. A kókuszvirágcukor alkalmas a kristálycukor kiváltására. Azt azonban tudni kell, hogy energiatartalma nem kevesebb a hagyományos cukorénál. Szénhidráttartalma (glukóz, fruktóz) miatt pedig cukorbetegeknek és fruktózérzékenyeknek nem ajánlott alkalmazni!

100 g kókuszcukor:

  • Energia: 402 kcal
  • Fehérje: 1,41g
  • Zsír: 0,52 g
  • Szénhidrát: 93,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM