Fotó: pixabay.com
A leveleit és a hagymáját lehet felhasználni még virágzás előtt, de a virága is felhasználható. Legjobb frissen, nyersen enni, mert abban a formában van benne a legtöbb hatóanyag.
A gyógynövény használható méregtelenítésre, vértisztításra, különböző bőrgyulladások és bőrgombák kezelésére. Emésztési problémákra, mint a puffadás, hasmenés vagy akár a székrekedés, illetve a bélrendszerben megbújó élősködők ellen is kiváló gyógyír.
Ha kúraszerűen fogyasztjuk, mérsékli a magas vérnyomást és segít az érelmeszesedés megelőzésében is, mert védi az ereket, normalizálja a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van, mivel antibakteriális és vírusellenes hatású, tízszer erősebb, mint a fokhagymáé.
Készülhet belőle pesto, medvehagymás vaj, tinktúra, bor, különböző kenőcsök, fűszer és még gyógytea is. A forrázata vesetisztító és salaktalanító kúrák elengedhetetlen alkotóeleme.
Amire oda kell figyelni, hogy nem ajánlott a fogyasztása azok számára, akik véralvadásgátlót szednek. Nagy mennyiségben történő fogyasztása irritációt okozhat a gyomorban.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]