Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új kopjafát állítottak a gyulai nemzetőr századosnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. december 18. 08:56
Új kopjafát állítottak a gyulai nemzetőr századosnak
Baranovics Gergelyre emlékezett a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület

Fotó: Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület

Új kopjafasíremléket készíttetett Baranovics Gergely (1829–1876) nemzetőr századosnak a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület – tájékoztatta lapunkat a szervezet. 

Mint írták, a Nemzeti Panteon Alapítvány támogatásával készült új síremléket tagjaik december 8-án megkoszorúzta a Szent Kereszt (kolera) temetőben.

Hozzátették: a kopjafa korhadt volt, méltatlan egy nemzetőr százados emlékének megőrzéséhez.

Az új síremléket Győri Lajos fafaragó készítette, a talapzat Csőke Péter kőfaragó mester munkája.

A Mogyoróssy János Városi Könyvtár adatbázisából kiderül: Baranovics Gergely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörése után, jogi tanulmányait félbeszakítva, önkéntesként vonult be a Békés megyei nemzetőrzászlóaljhoz. 1848 szeptemberében hadnaggyá, majd főhadnaggyá, májusban pedig századossá nevezték ki.

Az 1850-es években írnok volt a gyulai szolgabírói hivatalnál. 1861-ben ügyvédi vizsgát tett, utána ügyvédként is tevékenykedett. 1867-ben a Gyulai járás szolgabírájává választották meg, majd főszolgabíró lett. Ezt a tisztséget – kis megszakítással – egészen a haláláig viselte.

Aktív közéleti tevékenységet folytatott: tagja volt a Békés megyei Honvédegyletnek, alelnöke lett az Első Gyulavárosi Takarékpénztárnak, az Alsó-Fehér-Körösi Szabályozási Társulatnak, vezetőségi tagja volt a Gyula Város Szépészeti és Építészeti Szakosztályának. 1873-ban, az első polgármester-választáson őt választották meg városvezetőnek, de a tisztséget csak 22 napig viselte.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)