A méz a természet egyik csodája. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között aminosavakat, ásványi anyagokat (ként, jódot, rezet, cinket, mangánt), vitaminokat (B-, C-, A-, E-vitamint). A mézben lévő enzimek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Ilyen például a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. A méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is ismert. Ez, a mézben levő magas szőlőcukor- és szerves savtartalomnak köszönhető. A méz enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Külsőleg pedig jó sebelzárást biztosít. A méz önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja sütemények, húsok, mártások, szószok készítéséhez is. A mézet ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet biztosíthatunk vele a meghűléses megbetegedések ellen.
Mézes sült alma
Hozzávalók 4 adag:
- 4 db alma
- 4 evőkanál dió
- 4 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
A diót durvára daraboljuk, és száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. Egy kis tálban összekeverjük a mézzel és a fahéjjal. Az almát megmossuk, tetejét levágjuk és a közepét karalábévájóval kiszedjük. Ebbe az üregbe töltjük a mézes diót, majd kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon kb. húsz perc alatt megsütjük.
- Energia: 920 kcal
- Fehérje: 12 g
- Zsír: 26,8 g
- Szénhidrát: 154,8 g
Egészségükre!