Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Miért szedjük ész nélkül a vitaminokat?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. november 26. 15:14
Miért szedjük ész nélkül a vitaminokat?
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Sokan azt hiszik, ha mindenféle vitamint beszednek, akkor egészségesebbek lesznek. Leveszik a drogériában a polcról azt a vitamint, amiről éppen hallották, vagy a tévében reklámozták, s minden rendben lesz az egészségükkel. 

Fotó: pixabay.com

Tudni kell azonban, hogy a számunkra megfelelő vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz legfőképpen a táplálkozásunk által juthatunk hozzá. Mindenképp megfontolandó, hogy a személyre szabott táplálékkiegészítőket csak hozzáértő szakember tanácsára szedjük, mert nem mindegy, hogy mely vitamint mikor vesszük be, illetve azt sem tudják sokan, hogy egyes vegyületek, ásványi anyagok akár egymás felszívódását is gátolhatják. Nem mindegy az sem, melyik készítményt választjuk, milyen kombinációban szedjük, illetve a túladagolást is el kell kerülni.

Vannak gyógyszerek, amelyek gátolják a vitaminok felszívódását, például a savlekötők, a hashajtók és vízhajtók lassítják a hatóanyagok felszabadulását. Bakteriális fertőzések alkalmával ne szedjünk vastablettát, mert a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani.

Az alkohol és a kávé fogyasztása is befolyásolja a felszívódási folyamatot, de a fogamzásgátlók használata esetén is érdemes tájékozódni. Az antibiotikumok mellett szedett készítmények elhúzódó fertőzéshez is vezethetnek.

Az sem mindegy, hogy a vízben és a zsírban oldódó vitaminokat mikor és hogyan vesszük be, mely vitaminok együttes használata segíti a hatékonyságukat, illetve melyek együttes használatát kell kerülni.

A témával kapcsolatban előadássorozat indul a természetgyógyász rendelőmben. Minden érdeklődőt szeretettel várok kéthetente szerdánként.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)