Fotó: pixabay.com
A hagyma olyan fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat) is tartalmaz, amelyek a májat támogatják a méregtelenítő munkájában. Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek fertőtlenítő és baktériumölő hatása van. A növényben található kvercetin nevű antioxidáns vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A hagyma, főleg nyersen fogyasztva serkenti a mirigyek kiválasztását, erősíti az immunrendszert. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, enyhíti a meghűlés panaszait, csillapítja a köhögést. Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".
Hagymaleves
Hozzávalók:
- 4 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 dl fehérbor
- 1,5 liter víz
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg sajt
- 3 evőkanál liszt
- 4 szelet toast kenyér
- szerecsendió
- fehérbors
- só
A fokhagymát apró kockákra, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, majd a vajon és az olajon lassú tűzön megpároljuk. Meghintjük két evőkanál liszttel, mikor pirulni kezd felöntjük a borral. Kicsit forraljuk, majd hozzáöntjük a többi folyadékot. Fűszerezzük és forrás után még15-20 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük. A leveses tálkákba reszelt sajtot teszünk, erre merjük a levest, Pirítós kenyérrel tálaljuk.
- Energia: 1760 kcal
- Fehérje: 16,2 g
- Zsír: 33,5 g
- Szénhidrát: 32 g
Egészségükre!