Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Benczúr Gyula-festmények a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. november 15. 09:27
Benczúr Gyula-festmények a Kohán Képtárban
A 19. századi magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakjának munkásságát mutatják be

A 19. századi magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakjának, Benczúr Gyulának az alkotásaiból és személyes tárgyaiból nyílik tárlat november 23-án a Kohán Képtárban – tájékoztatott közleményében a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft.

A képtár időszaki kiállítóterében a nyíregyházi Jósa András Múzeum Benczúr-kollekciójának legjava látható majd. A festmények zöme a reprezentatív portréfestészet műfajába sorolható, olyan ikonikus darabokat is bemutatnak majd, mint gróf Károlyi Gyula képmása vagy gróf Károlyi Gyuláné Pálffy Geraldine és fia, József kettős portréja. Emellett néhány történelmi kompozíció is helyet kap a kiállításon, de a festő Nyulas Madonna és a Patrona Hungariae című munkái is megtekinthetők majd, melyek lenyűgöző módon mutatják be a mester képességeit és alkotói stílusát – ismerteti a közlemény.

A művész grafikai munkáiból is válogat a kiállítás, köztük olyan korai művekből, amelyeket Benczúr még gyermekkorában készített. A Csatakép című alkotáson már szembetűnő a festő kivételes kompozíciós készsége – emelték ki.

A tárlat Benczúr személyes tárgyainak egy részét is felvonultatja; a festő egykori bútorai kisebb szalon hangulatát keltik majd. A művész intarziás berakású, fiókokkal ellátott rajzszékét is kiállítják, amelyen több száz vázlat, tanulmány készülhetett egykor.

Az időszaki kiállítótérben 14 olajfestménnyel, 17 grafikával és 16 személyes tárggyal találkozhatnak az érdeklődők; a tárlat biztosítási értéke több mint 79 millió forint; ebből a festmények 71 millió forintot meghaladó értéket képviselnek.

A kiállítást Madár Ximena művészettörténész nyitja meg november 23-án 17 órakor. A tárlat 2024. március 3-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)