Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Eddig Békésben fizették ki a legtöbb előleleget a gazdálkodóknak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. november 01. 14:29
Eddig Békésben fizették ki a legtöbb előleleget a gazdálkodóknak
Október végéig 9 224 gazdálkodó igényelte

Október végéig Békés vármegyében fizették ki a legtöbb, támogatásokhoz kapcsolódó előleleget a gazdálkodóknak – közölte a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Mint írták, a gazdálkodóknak nyújtott támogatásokhoz kapcsolódó előlegkifizetést október közepén kezdték meg. A vármegyében 13 042 termelő nyújtott be egységes kérelmet, és 9 224 gazdálkodónak 5,7 milliárd forint előleget fizettek ki október 24-ig.

A fenntarthatóságot elősegítő alaptámogatás, az újraelosztó támogatás, illetve a termeléshez kötött támogatások közül az anyajuhtartáshoz, a hízottbika-tartáshoz, a tejhasznú tehéntartáshoz, az extenzív, valamint az intenzív gyümölcstermesztéshez kapcsolódóan fizethető előleg, melynek maximális összege a teljes támogatás legfeljebb 70 százaléka lehet.

A közlemény kitér rá, hogy a közvetlen támogatások euróban meghatározott összegeit minden évben az Európai Központi Bank (EKB) szeptember utolsó munkanapján közzétett középárfolyama alapján számítják át forintba, ez idén 389,5 forint/euró volt. 

Az alaptámogatás előlege hektáronként legfeljebb 37 972 forint lehet. Az 1200 hektárnál kevesebb területtel rendelkező kis- és közepes gazdaságok 150 hektárig többlettámogatást kapnak. Az újraelosztó támogatás keretében az első 10 hektár után legfeljebb 22 382, 10 és 150 hektár között maximum 12 325 forint előleg fizethető hektáronként.

A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatási előlege egyedeként legfeljebb 8 092 forint, a hízottbika-tartás esetén 17 782 forint, a tejhasznú tehéntartás esetén 90 487 forint. Az extenzív gyümölcstermesztési támogatást igénylő gazdálkodók hektáronként legfeljebb 52 182 forint előlegre számíthatnak, az intenzív gyümölcstermesztés esetében az előleg összege legfeljebb 99 340 forint hektáronként. 

Az előleg csak akkor fizethető ki, ha adminisztratív vagy helyszíni ellenőrzés nincs folyamatban – tájékoztattak a közleményben.

Jelezték: az előlegfizetési időszak november 30-án lezárul, december 1-jétől a részfizetési időszak következik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)