Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Helyi Választási Iroda vezetőjének határozata

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. október 21. 14:00
A Gyulai Helyi Választási Iroda vezetőjének határozata
Tájékoztató

A Gyulai Helyi Választási Iroda vezetőjének

1/2023. (X. 19.) számú 

HATÁROZATA

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 306. § (2) bekezdése alapján megállapítom, hogy Gyula településen a 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán a képviselő-testület megválasztandó tagjainak száma 14 (tizennégy) fő, amelyből 10 (tíz) fő egyéni választókerületben, 4 (négy) fő kompenzációs listán jut mandátumhoz.

Elrendelem e határozat közzétételét a Gyulai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a Gyulai Hírlap hetilapban, valamint a www.gyula.hu honlapon.

Jelen határozat ellen a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet nyújthat be kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértésére hivatkozással a határozat meghozatalától számított 3 napon belül a Gyulai Helyi Választási Bizottsághoz (5700 Gyula, Petőfi tér 3.) címezve a megtámadott határozatot hozó Gyulai Helyi Választási Iroda Vezetőjénél úgy, hogy a kifogás legkésőbb 2023. október 22-én 16.00 óráig megérkezzen. A kifogás benyújtására rendelkezésre álló határidő jogvesztő.

A kifogást írásban – személyesen (5700 Gyula, Petőfi tér 3.), levélben (5701 Gyula, Pf. 44.) vagy elektronikus levélben (gyulaph@gyula.hu) – lehet benyújtani a Gyulai Helyi Választási Iroda Vezetőjénél.

A kifogásnak tartalmaznia kell: 

  • a jogszabálysértés megjelölését,
  • a jogszabálysértés bizonyítékait,
  • a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét),
  • a kifogás benyújtójának személyi azonosítóját, illetve ha a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár nem rendelkezik személyi azonosítóval, a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba vételi számát.

A kifogás tartalmazhatja benyújtójának elektronikus levélcímét vagy postai értesítési címét.

A kifogás benyújtása tárgyi illetékmentes.



INDOKOLÁS

A Ve. 306. § (2) bekezdése alapján „a helyi választási iroda, illetve a területi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben október 31-ig határozatban állapítja meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát”. 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (a továbbiakban: Törvény) 3. §-a szerint „a települési önkormányzat képviselő-testülete és a vármegyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását megelőző év szeptember 1-jei lakosságszáma alapján kell meghatározni.”.

A Ve. 306. § (1) bekezdése kimondja, hogy „a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv az általános választást megelőző évben október 15-ig átadja a települések, a vármegyék, illetve a főváros lakosságszámának szeptember 1-jei adatait a Nemzeti Választási Iroda számára. A Nemzeti Választási Iroda a lakosságszámot három napon belül közli a helyi, illetve a területi választási iroda vezetőjével”.

A Nemzeti Választási Iroda a fentiek alapján közölte a Gyulai Helyi Választási Iroda Vezetőjével a 2023. szeptember 1-jei lakosságszámot, amely 28.889 fő volt.

A Törvény 5. § (2) bekezdésének b) pontja szerint az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma 50 000 lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum.

A fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak szerint hoztam meg határozatomat.

A határozat a Ve. 306. §-án, valamint a Törvény 3. §-án és az 5. § (2) bekezdésének b) pontján, jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 208-212. §-ain, az illetékmentességről szóló tájékoztatás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 28. § (1) bekezdésén és a 2. mellékletének XIII. Egyéb fejezet 8. pontján alapul.

Kelt: Gyula, 2023. október 19. 

  Dr. Csige Gábor 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)