Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megalakultak a gyulai nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. október 25. 18:23
Megalakultak a gyulai nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei
Az újonnan megválasztott képviselők a városházán tettek esküt

A nemzetiségi önkormányzatok tagjai, Novák Amanda, a Gyulai Helyi Választási Bizottság elnöke és Csige Gábor, Gyula jegyzője 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Megalakult a települési román, német és roma nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete október 24-én, a megválasztott képviselők Novák Amandától, a Gyulai Helyi Választási Bizottság elnökétől vették át megbízóleveleiket a városházán.

Novák Amanda elmondta: a 2019-es nemzetiségi önkormányzati választáson a lakcímük szerinti szavazókörben járulhattak az urnákhoz a választópolgárok, a szavazatokat pedig a helyi választási bizottság összesítette. Hozzátette: a helyi román és a német nemzetiségi önkormányzat három helyett öt tagból állhat.

Mint ismertette, Gyulán 267 német, 40 roma és 750 román nemzetiségi választópolgár regisztráltatta magát a nemzetiségi névjegyzékbe. A német nemzetiségi képviselőjelöltekre 155-en, a roma jelöltekre 12-en, a román jelöltekre 524-en szavaztak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyulai német nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületébe Megyesiné Pflaum Márta (78 szavazat), Mittag Mónika (102 szavazat), Szák Balázs Tamás (44 szavazat), Szilágyiné Solymosi Mária (79 szavazat) és Szélné Rapport Erika Teréz (67 szavazat) került be. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének tagja lett Szabóné Tobai Barbara (9 szavazat), Szabó Gábor Márió (9 szavazat) és Szabóné Csik Éva (10 szavazat). A települési román nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületébe Szucsigán Lászlót (245 szavazat), Ruzsa Györgyöt (196 szavazat), Nedró János Andrást (199 szavazat), Szöllősiné Kondoros Beátát (228 szavazat) és Cserháti Mihályt (241 szavazat) választották be.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat régi-új elnöke lapunknak kiemelte: hamarosan megújulhat a „Máriás” ház, amely helyet adhat a helyi svábok rendezvényeinek és klubszobájának. Megemlítette: fontosnak tartják, hogy a fiatalokat is bevonják a közösségi életbe. Érdeklődésünkre azt is elmondta: Gyulán véleménye szerint akár a kétezret is elérheti a német nemzetiségűek száma.

Szabó Gábor Márió, a helyi roma önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a legfontosabb céljuknak a hagyományaik megőrzését és a felzárkóztatást tekintik. Utóbbit tanfolyamok szervezésével és munkalehetőségek teremtésével segíthetik elő – tette hozzá. Úgy vélte, a romák száma 150–200 körül lehet a fürdővárosban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Szucsigán László, a települési román önkormányzat újonnan megválasztott elnöke úgy fogalmazott: azokat a dolgokat, amelyek jól működtek az elmúlt évtizedekben, megőrzik. Hozzáfűzte: jó kapcsolatot szeretnének kialakítani a városvezetéssel és a többi nemzetiségi önkormányzattal, és szorosan együttműködnek majd az ortodox egyházzal, az országos román nemzetiségi önkormányzattal, valamint a helyi nemzetiségi intézményekkel, civil szervezetekkel és csoportokkal. Emellett a helyi román közösséghez kapcsolódó alapítványok működését és a nemzetiségi rendezvények szervezését is igyekszenek segíteni. Kérdésünkre kifejtette: véleménye szerint a román nemzetiségűek száma akár a több ezret is elérheti Gyulán.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)