Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújult a Németvárosi Óvoda tetőtere

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. október 18. 14:21
Megújult a Németvárosi Óvoda tetőtere
Az épület tetőjére napelemparkot is telepítettek kormányzati támogatásból

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Megújult a gyulai Németvárosi Óvoda torna- és fejlesztőszobaként használt tetőtere, és napelemparkot is telepítettek a tetőre kormányzati támogatásból – hangzott el október 18-án az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Pálovitsné Czene Ágota intézményvezető kifejtette: az intézményt fenntartó gyulai nemzetiségi önkormányzat két pályázatból összesen 15,5 millió forint támogatást nyert el, melyből az energiahatékonyságot növelő beruházást valósítottak meg. A részletekről szólva elmondta: az óvoda beépített tetőterében lecserélték a szigetelést, a padlózatot és a nyílászárókat, gipszkartonoztak, felújították a villamoshálózatot, továbbá a tetőn napelemrendszert építettek ki.

Felidézte: 2017 és 2022 között összesen 84 millió 186 ezer forint kormányzati forrás érkezett az intézményhez fejlesztésre; tavaly 20 millió forintból újult meg a tetőszerkezet egy része, és 18 millió forintot költöttek a játszóudvar fejlesztésére.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának nemzetiségi főosztályvezetője rámutatott: a fejlesztési forrásokon felül működési támogatással is segítik az intézményt, ezzel hozzájárulnak a megnövekedett rezsiköltségek, a pedagógusok nemzetiségi bérpótlékának, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum kompenzációjának finanszírozásához.  

Hozzátette: a kormány továbbra is támogatja a nemzetiségi intézményeket. Idén novemberben újabb pályázatot írnak ki kis értékű beruházásokra, jövőre pedig további 10 millió forint támogatást fordíthatnak az intézmények az energetikai hatékonyság növelésére.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke emlékeztetett: az óvoda fenntartói jogait 2016-ban vette át nemzetiségi önkormányzat a fürdővárostól. Kiemelte: a gyulai az egyetlen olyan települési nemzetiségi önkormányzat Békés vármegyében, amely saját intézményt tart fenn.

Kitért rá, 2017-ben Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője kezdeményezte, hogy a nemzetiségi intézmények működési és felújítási támogatásra pályázhassanak. Azóta évről évre több forrás érkezet a Németvárosi Óvodába, többek között felújították a csoportszobákat és a konyhát, korszerűsítették a fűtésrendszert, lecserélték a vizesblokkokat és az öltözőszekrényeket, továbbá játszóteret alakítottak ki a szomszédos, gyulai önkormányzat által megvásárolt telken.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kónya István, Gyula alpolgármestere jelezte: a Németvárosi Óvoda pénteken ünnepli fennállásának 130. évfordulóját.

Hangsúlyozta: a fürdőváros szerves részét képező Németvároson olyan, településtörténeti szempontból is jelentős épületek találhatók, mint a „Máriás” ház vagy Erkel Ferenc szülőháza, ezek szintén megújultak az elmúlt években. Hozzátette: reményeik szerint a városrész templomát is felújíthatják a közeljövőben.

Azt is mondta, Gyula többnemzetiségű település, ahol „békességben, egymás kultúráját és hagyományait tisztelve és elismerve élnek együtt magyarok, románok és németek”. Hozzáfűzte: a mindenkori városvezetés mindig számíthatott a nemzetiségekre, és az önkormányzat is segíti a nemzetiségeket erejéhez mérten.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)