Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Határmenti Filmfesztivált

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. augusztus 26. 13:00
Megnyitották a Határmenti Filmfesztivált
A rendezvény a Derék emberek című filmmel vette kezdetét

cristian stavaru szervező, marian crisan és kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Megnyitották az ötödik Határmenti Filmfesztivált augusztus 25-én a művelődési központban. A rendezvényt egyidőben nyitották meg Gyulán és Nagyszalontán, mindkét helyszínen a Derék emberek című román filmet vetítették le.

A megjelenteket elsőként Marian Crisan rendező, a filmfesztivál főszervezője köszöntötte. Mint mondta, amikor kitalálták a fesztivált, az volt az elsődleges gondolatuk, hogy legyen egy másik helyszín is, a határ másik oldalán, ezzel is erősítve a két ország művészeti kapcsolatait.

Kiemelte: azt is szeretnék elérni, hogy az emberek újra elkezdjenek moziba járni, széles vásznon filmeket nézni, ugyanis a mai világban sokan inkább számítógépen, táblagépen vagy mobiltelefonon néznek filmeket.

Kónya István alpolgármester hangsúlyozta: a rendezvény egy hosszútávú, kiváló és gyümölcsöző kapcsolat alapköve a két település között.

kozma györgy

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Úgy fogalmazott, hogy mind Gyula, mind Nagyszalonta szép város, ahol a magyar és román állampolgárok jól megférnek egymás mellett, erősítik egymást, így természetesen azonnal igent mondtak, amikor a szervezők megkeresték őket a rendezvény ötletével.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke aláhúzta: a Gyulán élő románoknak hatalmas öröm, hogy román filmeket nézhetnek meg a rendezvényen, eredeti nyelven.

A fesztivált Vasile Muraru színész nyitotta meg, aki azt mondta, reméli, a kultúra által képesek eltűntetni a határokat.

A folytatásban a Derék emberek című filmet vetítették le, majd a közönségnek lehetősége volt Vasile Muraruval beszélgetni. A mai napon 18 órakor a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmet, 20 órakor a Metronom című alkotást nézhetik meg az érdeklődők. Augusztus 27-én, vasárnap 18 órakor a Larry című filmmel zárul a fesztivál.

vasile muraru

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)