Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet megállapítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. augusztus 12. 09:15
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet megállapítása
A gyulai önkormányzat tájékoztatója

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény állapítható meg a gyermek részére, ha az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 165%-át (2023. évben 47 025 Ft), valamint a család vagyonnal nem rendelkezik.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény állapítható meg továbbá, ha az alábbi esetekben a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 180%-át (2023. évben 51 300 Ft):

  • a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy
  • a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy
  • a kérelmező nagykorú és a család tagjainak vagyona nincs.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek pénzbeli támogatásra, valamint térítésidíj-kedvezményre jogosult az alábbiak szerint: 

  • a gyermek, fiatal felnőtt, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága a tárgyév augusztus 1. napján, valamint november 1. napján fennáll, alapösszegű pénzbeli támogatásra jogosult 6000 Ft összegben.

  • az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani azon rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek részére, aki:
    • a bölcsődében, mini bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesül,
    • az 1–8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt,
    • az előző két pont szerinti életkorú gyermek, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, az Szt. hatálya alá tartozó fogyatékosok nappali intézményében helyeztek el.
  • az intézményi gyermekétkeztetést az intézményi térítési díj 50%-os normatív kedvezményével kell biztosítani azon rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek részére, aki:
  • az 1–8. évfolyamon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt.

 

Hátrányos helyzet állapítható meg annak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek és nagykorúvá vált gyermeknek, aki esetében megállapítható, hogy a szülők alacsony iskolai végzettségűek, vagy a szülők egyikénél alacsony foglalkoztatottság áll fenn, vagy elégtelen a lakókörnyezet, nem megfelelőek a lakáskörülmények.

 

Halmozottan hátrányos helyzetű az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében a fenti három körülmény közül legalább kettő fennáll.

 

Az a gyermek, fiatal felnőtt, akinek hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága a tárgyév augusztus 1. napján, valamint november 1. napján fennáll, emelt összegű pénzbeli támogatásra jogosult 6 500 Ft összegben.

A hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára a köznevelés területén további kedvezmények, támogatások és jogosultságok is biztosítottak.

A formanyomtatvány a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításához és felülvizsgálatához [A) lap], valamint a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapításához [B) lap] elérhető a Gyulai Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályán, valamint Gyula város honlapján a https://gyula.hu/gyula/varoshaza/ugyintezes/szocialis-ugyek/rendszeres-gyermekvedelmi-kedvezmeny/ linken.

A megállapítás iránti kérelem a Gyulai Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályán terjeszthető elő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)