Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bozsó János festményeiből nyílt kiállítás a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. június 16. 13:30
Bozsó János festményeiből nyílt kiállítás a Kohán Képtárban
A Munkácsy-díjas alkotó művei szeptember 3-ig tekinthetők meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész képeiből nyílt időszaki kiállítás június 15-én a Kohán Képtárban, az alkotó születésének 100. évfordulójához kapcsolódó emlékév keretében.

Bozsó János 1922 decemberében született Kecskeméten, az alföldi kolorisztikus festészet elismert képviselője volt, emellett népművészeti, iparművészeti tárgyakat gyűjtött. Halálakor Kecskemét városára hagyta gyűjteményét, az 1979-ben megnyílt kiállítás a festményeit és összegyűjtött tárgyait tartalmazza.

A megjelenteket elsőként Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte. Mint mondta, a Kohán Képtárat 2014-ben újították fel és bővítették ki, abból a célból, hogy helyet adjon az egyik legnagyszerűbb gyulai festőművész, Kohán György állandó kiállításának. Emellett az is cél volt, hogy gyulai művészeket mutassanak be, valamint olyan időszaki tárlatokat, amelyek érdekesek lehetnek a helyieknek és turistáknak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: olyan kiállításokat szerettek volna a képtárba hozni, amelyek egészen egyszerűen tetszenek mindenkinek, de ugyanakkor megütik azt a minőségi szintet, amelyre Kohán György öröksége kötelez mindenkit.

A városvezető kifejtette: az elmúlt években több komoly kiállítás is látható volt a Kohán Képtárban, ezekhez igazodik a Bozsó János életművét bemutató tárlat is.

– Mindez annak köszönhető, hogy Gyula 2014 óta tagja a Városok, Falvak Szövetségének – tette hozzá Görgényi Ernő. A szövetség egyik célja, hogy a városvezetők, kulturális és turisztikai szakemberek megismerjék egymás értékeit, így találkozott ő is a Bozsó-gyűjteménnyel Kecskeméten, ahol egy beszélgetés során merült fel a lehetősége annak, hogy a fürdővárosban is kiállítsák az anyagot.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecsekemét polgármestere úgy fogalmazott, a kiállítás egy kiváló lehetőség az együttműködések kialakítására, a magyar nemzet kulturális értékeinek megőrzésére, ápolására.

Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke elmondta, a szövetségnek tagja 32 önkormányzat és öt civil szervezet, többek között a Bozsó Gyűjtemény Alapítvány is, amely elhozta Gyulára a tárlatot.

Kiemelte: Bozsó János képeit nézve átéljük, hogy milyen csodálatos a hazánk, a művész a festményein megmutatja a magyar táj, elsősorban az Alföld és Kecskemét környékének szépségeit.

A tárlatot, ahol a képeken kívül látható egy főúri ülőbútor és egy parasztbútor is, szeptember 3-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)