Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Június elején rendezik meg az Erkel Diákünnepeket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. május 10. 13:40
Június elején rendezik meg az Erkel Diákünnepeket
Nagyjából ötszáz diákot várnak az eseményre

görgényi ernőfarkas mária és alt norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Június 1–3. között rendezik meg a huszonkilencedik Erkel Diákünnepeket (EDÜ) – tájékoztatott Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester és Farkas Mária, az Erkel Diákünnepek Alapítvány kuratóriumának elnöke május 10-én a művelődési központban.

Alt Norbert elmondta, legutoljára négy évvel ezelőtt, 2019-ben tartottak sajtótájékoztatót az EDÜ-ről. Akkor megújult keretek között szervezték meg a rendezvényt, de azóta erre nem volt lehetőség a koronavírus-járvány miatt.

Mint mondta, nagyjából 500 versenyzőt várnak a rendezvényre az ország minden pontjáról, és idén először a határon túli iskoláknak is küldtek meghívót. A megmérettetésre még a héten van lehetősége nevezni az érdeklődők diákoknak.

Az Erkel Diákünnepek sajnos nem tud kettős jubileumot ünnepelni: a diákfesztivált hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban rendezték meg először, de a pandémia miatt az idei nem a harmincadik, hanem a huszonkilencedik EDÜ lesz – mondta Farkas Mária.

Kifejtette: az eseményen négy fő kategóriában – irodalom, zene, tánc, látvány –, valamint tizenöt alkategóriában mérik össze tudásukat a diákok. Az alkategóriák között megtalálható a vers- és prózamondás, az irodalmi színpad, a szólóének, a néptánc, a fotózás és a filmezés is, de versengeni fognak a kamarakórusok és a könnyűzenei együttesek is.

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta: jól ismert művészeket és szakembereket kerestek a zsűribe, valamint arra is figyeltek, hogy a tagok között legyen olyanok, akik egykor szintén szerepeltek az EDÜ-n. A fellépőket értékelni fogja – többek között – Hajnal Gabriella Munkácsy-díjas képzőművész, Kovács Vanda színésznő, Szabó Tibor Benjámin író, Lajtai Kati, a Crystal együttes egykori énekese, Pásztor Anna Fonogram-díjas énekes, az Anna and the Barbies frontembere, Hevesi Tamás énekes, Varga Zoltán koreográfus, Petrovits Petra táncművész, az ExperiDance társulat táncosa, Krasznahorkai Balázs filmrendező és Szelényi Károly fotóművész is.

Hozzátette: a versenyek mellett az EDÜ a szórakozásról is szól, így nem maradhatnak el idén sem a koncertek. Mint mondta, a fellépőket mindig az adott korosztály kedvenceiből igyekeznek kiválasztani, így idén színpadra lép Pixa, Dzsúdló, Nemazalány és Sofi, valamint a ValMar.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, valószínűleg minden tősgyökeres gyulainak van valamilyen szép élménye az EDÜ-vel kapcsolatban, ám a szervezés az elmúlt tíz-húsz évben nem volt a legjobb, ezért kellett egy megoldás, hogy legyen egy igazi gazdája a rendezvénynek. Ezért hozták létre Alt Norbert javaslatára az Erkel Diákünnepek Alapítványt.

Aláhúzta: az önkormányzat, a képviselő-testület döntése nyomán, anyagilag támogatja a fesztivált, de számos egyéb partnerük is van, az egyik legfontosabbak a Gyulai Tankerületi Központ és a Klebelsberg Központ, ezek az iskolák kiértesítésében vállaltak szerepet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)