Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. április 13. 12:25
Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken
Az eseményen jelen volt Senyei György, az Országos Bírósi Hivatal elnöke is

senyei györgy és bagdi árpád gyula

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összbírói értekezletet tartottak április 13-án a Gyulai Törvényszéken. A megbeszélés előtt Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke, valamint Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

Senyei György elmondta: az elmúlt években felbukkanó megállapítás, miszerint a Gyulai Törvényszék egy kis bíróság, téves, ezt sem a létszáma, sem jelentősége, sem a szervezeti összetettsége, sem az ügyforgalma nem támasztja alá.

– Évtizedek óta színvonalas ítélkező munka folyik a Gyulai Törvényszéken – fogalmazott az OBH elnöke, hozzátéve, hogy a bíróságok munkáját három mutató mentén vizsgálják, amelyek az érkezett, a folyamatban lévő, illetve a befejezett ügyek.

Kiemelte: 2022-ben az ország összes bíróságán csökkentek az ügyszámok, Gyulán sem volt ez másképp, ahol 10 százalékkal volt kevesebb ügy, mint az előző évben. A csökkenő érkezésszám a befejezések számára is kihatott, viszont kiemelendő, hogy a befejezés-érkezés arány kedvezően alakult a fürdővárosban, ugyanis a 2022-ben befejezett ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát, így csökkent az úgynevezett ügyhátralék, amely 2020 óta folyamatosan csökken.

Senyei György aláhúzta: a mennyiségi mutatókon kívül kiemelt jelentősége van az ítélkezés megalapozottságának, valamint az időszerűségnek. Mint mondta, 2020 második felében központi intézkedés indult a két éven túl húzódó ügyek számának csökkentése érdekében, amelynek eredményeként azóta 43,3 százalékkal csökkentek ezek az ügyek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Gyulai Törvényszéken a két éven túli peres ügyek száma 28,6 százalékkal csökkent, az arányuk az össze ügyhöz képest 1,3 százalék, amely jóval kedvezőbb, mint az országos átlag. 2022 végén Gyulán volt a legkevesebb két éven túli ügy az ország bíróságait összehasonlítva.

Hozzátette: a megalapozottság tekintetében fontos, hogy a büntető ügyszakban, törvényszéki szinten nem volt hatályon kívül helyezett ügy sem 2021-ben, sem 2022-ben.

Elmondta azt is, hogy a Gyulai Törvényszéken 2022-ben nagyjából 520 millió forint értékben végeztek el energetikai korszerűsítést, belső épületfejlesztést, amelyek közül kiemelendő a Szarvasi Járásbíróság épületének teljes rekonstrukciója.

Bagdi Árpád Gyula hangsúlyozta: a Gyulai Törvényszék 2022-ben is teljesítette alapvető alkotmányos feladatát, így biztosította Békés vármegye jogkereső állampolgárai számára az időszerű és szakszerű ítélkezést.

Megtudtuk, hogy a tavalyi évben 33 275 ügy érkezett a vármegyei bíróságokra, a befejezett ügyek száma pedig 33 505 volt, így folytatódott a tendencia, miszerint csökkent a folyamatban lévő ügyek száma az elmúlt évhez képest.

– A Gyulai Törvényszék a magyar igazságszolgáltatás leggyorsabb zászlóshajója, hiszen a Békés vármegyei ügyfelek joggal számíthatnak arra, hogy az általuk kezdeményezett vagy ellenük indult eljárás a vármegyén belül fejeződik be az országban a leghamarabb.

A megalapozottsági mutatót azt mutatja meg, hogy az elsőfokú bíróság döntésével szemben milyen arányban jelentenek be fellebbezést, valamint ennek alapján hány ügy jut a másodfokú eljárásba. Járásbírósági szinten, a büntető ügyszakban 2022-ben az ügyek 69,1 százaléka elsőfokon jogerőre emelkedett, amely meghaladja a 2021-es 65 százalékos mutatót. Civilisztika ügyszakban ez az arány 2021-ben 94,6 százalék volt, 2022-ben pedig 95,3 százalékra javult.

Bagdi Árpád Gyula beszélt arról is, hogy Békés vármegye bíróságai nyolc épületben működnek, amelyek üzemeltetése és állagmegóvása állandó feladat. Általánosságban elmondható, hogy mindegyik épület méltó, megfelelő körülményeket biztosít az igazságszolgáltatási tevékenység elvégzéséhez.

2022-ben is minden épületben végeztek állagmegóvó és korszerűsítő munkálatokat – tette hozzá a törvényszék elnöke. Jelenleg minden második épületen található napelempark, előnyben részesítik a hőszivattyús fűtési rendszereket, de a világítás kialakításakor is előnyben részesítik az energiahatékony megoldásokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)