Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Boldog gyümölcsoltás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. április 02. 13:00
Boldog gyümölcsoltás
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe ugyan már elmúlt, de az időjárás még kedvez az oltásoknak. Bátran próbálkozzunk vele! Nagyon jó érzés, amikor sikerül egy-egy próbálkozás. A sikerért azért tennünk is kell egy keveset. Kevés csapadék hullott a napokban, ezért az oltandó növényünket, jelen esetben az alanyunkat, mindenképp öntözzük meg néhány vödör vízzel, hogy stabil legyen a nedvkeringése.

A növények már megindultak, a nedvkeringésük már a tavaszt köszönti. A szőlők is sírnak, a nyírfák is sok „gyógyvizet adtak” a gyűjtőknek. Fontos, hogy az idén elültetett fákat, cserjéket feltétlen öntözzük meg, legalább egy vödörnyi vízzel, mert az ültetéskor megöntözött és megáztatott föld jobban talál kapcsolatot a gyökerekkel, ami a frissen ültetett növényeknek létkérdés. A lemosó permetezéseket ne halogassuk tovább! Amennyiben nagyon ki vannak nyílva egyes fáink, akkor inkább a hígabb oldatos kezelést válasszuk, de a szórásmennyiség ne csökkenjen.

Fontos az egyenletes lefedettség, mert így csak a külső helyről behurcolt (szél, rovarok, eső,) fertőző spórák lehetnek kártékonyak gyümölcsfáinkra. A sárga zuzmó (Xanthoria parietina), amely fáinkra, bokrainkra telepedik, nem kártékony azokra, legalábbis nem közvetlenül. Én úgy látom, hogy a gombaspórák és egyéb károsítók szépen megtelepednek ezekben a zuzmófoltokban, és támadásra készek!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)