Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ma van az erdők világnapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. március 21. 14:30
Ma van az erdők világnapja
Az önkormányzat kiemelt célja a város körüli erdők gyarapítása

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Az erdők rendkívül jelentős szerepet játszanak a klímaváltozás káros hatásainak enyhítése során. Minél több az erdő, annál tisztább a levegő, annál gazdagabb az élővilág, és bizony az aszály káros hatásaink mérséklésében is közreműködik az erdő – közölte hivatalos Facebook-oldalán Görgényi Ernő polgármester az erdők világnapján.

Mint írta, az önkormányzat kiemelt programja a város körüli erdők gyarapítása, a céljuk az, hogy zöld gyűrűt alakítsanak ki Gyula körül.

Kiemelte: a Kálvária-domb mögötti önkormányzati tulajdonú területen – kormányzati támogatással – mintegy 10 hektár, őshonos elegyfajokkal gazdagított tölgyerdőt ültettek. Az egykori szennyvíztelep területén, az Eleki út mellett 3,5 hektáron ugyanilyen erdőt telepítettek.

– Az aszályhoz képest mindkét ültetvény megfelelő állapotban van. Ezeket az új ültetvényeket 12 évig gondozzuk aktívan annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink élvezzék majd előnyös környezeti hatásaikat, és dolgozunk újabb területek erdősítésének előkészítésén is – fogalmazott a városvezető.

Hangsúlyozta: a tavalyi rendkívül aszályos időjárás sokak figyelmét irányította a vízvisszatartásra és az ökológiai vízpótlásra, melyek kulcsfontosságúak erdeink megóvása szempontjából.

– Gyulán és környékén a helyi vízügyi és erdészeti szakembereknek – köztük a város erdőtelepítési programját is koordináló Puskás Lajos okleveles erdőmérnöknek – hála, viszonylag jó helyzetben vagyunk. A DALERD több mint 25 éve kezdte el azt a munkát, melynek köszönhetően mintegy 40 kilométer időszakos vízfolyást állítottak helyre és alakítottak ki az általuk kezelt erdőterületen, amely csaknem 16 hektár nyílt vízfelülettel gazdagítja a mályvádi és a remetei erdőtömböt – írta Görgényi Ernő.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)