Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több értékes adománnyal gazdagodott a gyulai Almásy-kastély

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2023. március 22. 16:46
Több értékes adománnyal gazdagodott a gyulai Almásy-kastély
A látogatóközpont rendszeresen kap felajánlásokat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Értékes tárgyakat ajándékozott a közelmúltban a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontnak egy Erdélyből Budapestre költözött család.

A kastély gyűjteménye egy XIX. századi vitrinnel, bécsi, cseh és meisseni porcelánokkal, egy faragott szalonasztallal, egy 1870 körül készült kétsúlyos faliórával és egy Thonet-fogassal gazdagodott.  

Liska András régésztől, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetőjétől megtudtuk, a nemesi származású adományozók családja az első világháború után az erdélyi Tordáról Kolozsvárra, majd Budapestre költözött, mindvégig megőrizve a család értékes bútorait és antik berendezési tárgyait.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Nagy öröm számunkra, hogy az értékes műtárgyakat nagylelkű adományként juttatták el hozzánk, Gyulára. Ez egy igen megtisztelő visszaigazolása annak a munkának, amit a kastély, illetve a gyulai muzeális kiállítóhelyek népszerűsítése érdekében tettünk az utóbbi években – fogalmazott. 

Hozzátette: rendszeresen ajánlanak fel adományokat a kastélynak, ám csak akkor veszik át azokat, ha megfelelnek a tárlat kritériumainak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint kiderült, a budapesti családtól kapott tárgyak nagy része a kastélykávézóba került. A kártyaasztal restaurálásra szorul, ennek felújítására pályázatot nyújtanak be. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)